GLAVNI ODBOR SDP-a

Matić o sreći: Mišo će na Mars, a predsjednica obećala najbogatiju zemlju

05.11.2016 u 13:52

  • +13

Izvješće izborne komisije o provedbi kandidacijskog postupka za predsjednika SDP-a

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Bionic
Reading

Glavni odbor SDP-a utvrdio je danas kandidacijske liste za predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor. Sjednica GO-a započela je iza 10.30, a nakon što to tijelo obavilo svoj posao, i službeno započinje unutarstranačka kampanja. Uoči sjednice izjave su dali neki od članova SDP-a, a tiču se prebrojavanja glasova koje je prikupio Davor Bernardić, no i osjećaja sreće koju je izazvala najava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o Hrvatskoj kao zemlji blagostanja

Središnja izborna komisija već je utvrdila da je potrebnih 1000 potpisa prikupilo osmero kandidata za predsjednika, no najviše pažnje izazvali su oni koje je prikupio Davor Bernardić. On je navodno prikupio 10.500 potpisa, no kako doznajemo, ta se brojka nakon provjere ipak spustila.

Pitanje valjanosti njegovih potpisa prije neki dan povukao je predsjednik šibensko-kninskog SDP-a Ivan Klarin, no hoće li to pitanje problematizirati netko na današnjoj sjednici GO-a, tek treba vidjeti.

'Napuhana tema i ne treba je dalje napuhavati. Smisao prikupljanja potpisa je da se dokaže da svaki kandidat može skupiti 1000 potpisa i poprilično sam siguran da je 8 kandidata za koje se priča da su skupili 1000 potpisa to i napravilo. Svaka druga okolnost nema nikakvog utjecaja na izborni proces i političko tijelo ne treba o tome raspravljati, ako je u određenom broju od tisuća viška neki potpis koji nema broj iskaznice ili nije naveden ili nešto drugo, nema utjecaja da je kandidatura pravovaljana, a svaki kandidat ima svoju taktiku kako će prikazati potporu koju ima među članovima', rekao je prije sjednice Arsen Bauk, kazavši kako smatra da Glavni odbor o tome ne bi trebao raspravljati.

Bauk je zadovoljan dosadašnjom neslužbenom kampanjom. 'Zadovoljan sam kako je protekla dosadašnja kampanja jer traje dva mjeseca i kad se nastavi, povećat će se tenzije, ali ne tako da ćemo se morati crvenjeti što se to kod nas događa, nego da će to biti demokratsko sučeljavanje stavova. Dakle, ako to bude tako i ako se u tim sučeljavanjima to nastavi tako, to će biti dobro. Podsjećam da smo imali dvojicu kandidata koji se nisu mogli dogovoriti o sučeljavanja, a sad imamo osmero koji su se mogli dogovoriti oko sučeljavanja, to je najegzaktniji dokaz koliko smo napredovali i koliko je situacija bolja', poručuje Bauk.

Uoči sjednice komentar je dao i Predrag Matić. 'Ja sam danas sretan čovjek - predsjednica je obećala da ćemo živjeti u najbogatijoj zemlji Europe i svijeta, porezna je reforma takva da će svima biti dobro i Mišo Kovač pjeva na Marsu. Ovo što je danas je manje bitno', rekao je Matić.

Današnjim utvrđivanjem liste kandidata službeno će unutar SDP-a započeti i kampanja. Kandidati za predsjednika sučelit će se na pet debata u velikim gradovima, a za kampanju će imati budžet od 300.000 kuna svi zajedno. Procjenjuje se da bi troškovi unutarstranačkih izbora mogli biti oko milijun kuna.


Na sjednici GO-a raspravit će se i prijedlog predsjedništva krapinsko-zagorskog SDP-a, kojem je na čelu Siniša Hajdaš Dončić, vezano uz izmjene u dosadašnjem načinu izbora članova Glavnog odbora SDP-a Hrvatske.Naime, krapinsko-zagorski SDP predlaže da članove Glavnog odbora članovi Konvencije biraju iz 21 županijske jedinice prema mjestu prebivališta kandidata.

'Takvim izmjenama osigurat će se mehanizmi pravednijeg izbora članova Glavnog odbora, s obzirom na to da će se birati isključivo od članova Konvencije koji dolaze iz iste županijske organizacije kao kandidati', pojasnio je prije mjesec dana Hajdaš Dončić.Za uvođenje novih pravila morao bi se mijenjati Statut, a za izmjene glavnog dokumenta stranke prvo se treba oformiti tijelo koje će pripremiti izmjene, treba se sastati Glavni odbor koji će usvojiti prijedlog, a onda to ide na Konvenciju koja donosi izmjene Statuta.