PLENKOVIĆ JOŠ BEZ POTPISA

Milanović ne ide na Pantovčak, znate li tko ga mijenja?

27.09.2016 u 17:13

Bionic
Reading

Prvi krug konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, prema svemu sudeći, neće iznjedriti novoga mandatara za predsjednika Vlade. Jedini ozbiljni pretendent na tu funkciju, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković započeo je s procesom prikupljanja glasova, ali prema dostupnim informacijama, na Pantovčak će u srijedu tek s onim čime raspolaže otkada su prebrojani glasovi, 61 glasom zastupnika HDZ-a i partnera. Eventualno će još imati glas Željka Glasnovića, nezavisnog zastupnika iz dijaspore, koji je kazao da će podržati HDZ iako je nakon njegovih neprimjerenih izjava o studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu Plenković izjavio da mu njegov glas neće biti potreban

Kao što je poznato, HDZ o formiranju Vlade razgovara na dva kolosijeka s Mostom i predstavnicima manjina. Pregovori su u tijeku i dok se ne postigne dogovor, Most neće dati potpise podrške za Plenkovića kao mandatara, što nam je potvrdio mostovac Miroslav Šimić. Kazao je da su rokovi tek počeli teći i da će se držati ustavnih rokova. Naglasio je da i oni u Mostu žele da to bude završeno u nekom kraćem vremenu, ali o tome je još prerano govoriti.

Most ne da potpise dok se sve ne dogovori

'Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno', kazao nam je Šimić. Hrvoje Runtić, koji je nakon izlaska iz Živog zida dogovorio suradnju s Mostom, u čijem će klubu u Saboru djelovati kao nezavisni zastupnik, kazao nam je da ni on u dogovoru s Mostom još uvijek neće podržati Plenkovića za mandatara. Njemu je najvažnije da HDZ pristane na promjene Ovršnog zakona, što je jedan od sedam zahtjeva koje je Most stavio pred HDZ. Kad je dogovorio suradnju s Mostom, i sam je dodao neke primjedbe u taj zahtjev HDZ-u te je njegovo prihvaćanje uvjet da digne ruku u Saboru.

Predstavnici nacionalnih manjina također pregovaraju s HDZ-om o podršci Vladi. Poznato je da su zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj te češke i slovačke Vladimir Bilek i u prošlom sazivu podupirali vladu HDZ-a i Mosta, a iz izjava novog zastupnika mađarske manjine Roberta Jankovicsa razvidno je da je sklon poduprijeti takvu vladu. S druge strane, predstavnici srpske i talijanskemanjine Milorad Pupovac i Furio Radin su skeptičniji i traže određena jamstva, između ostaloga to da u njoj ne bude Zlatko Hasanbegović. Veljko Kajtazi, zastupnik romske manjine, kazao nam je da manjinci najvjerojatnije neće podržati Plenkovića već sutra jer još traju pregovori, a on baš sutra prije konzultacija ima sastanak u HDZ-u.

Dva zastupnika koja su ušla u Sabor s liste Koalicija za premijera, Milan Bandić i Darinko Dumbović, još uvijek nisu otvoreno dali svoj glas Andreju Plenkoviću. Oni su za sada u drugom planu jer Most ima rezervu prema suradnji s Milanom Bandićem, a Dumbović, koji je član Čačićevih Reformista, kazao je da će podržati Vladu samo ako dobiju ministarstvo. Također, ni Branimir Glavaš, jedini zastupnik HDSSB-a, nije podržao Plenkovića za mandatara.

Narodna koalicija više ne postoji

Ivan Lovrinović i Ivica Mišić
su po nekim spekulacijama HDZ-ovi igrači s klupe, u slučaju da propadnu pregovori s Mostom. U utorak je Lovrinović objavio da će s Goranom Aleksićem iz Udruge Franak, također članom koalicije Jedina opcija, pokušati oformiti klub zastupnika u Hrvatskom saboru. To je odmah izazvalo spekulacije da izlaze iz koalicije Jedina opcija s kojom su izašli na izbore. Lovrinović nije odgovarao na naše pozive, ali su nas zato iz Živog zida uvjeravali da je takav plan bio i prije izbora i da će Lovrinović i dalje surađivati sa Živim zidom iz oporbenih kluba. Štoviše, tvrde da će predsjednici u srijedu donijeti sedam potpisa za Ivana Vilibora Sinčića. S druge strane, Aleksić nam je kazao da još uvijek nije odlučio u kojem će klubu biti u Saboru niti koga će podržati ili neće za mandatara. Kazao je da će na konzultacijama u srijedu predsjednici predstaviti ciljeve za koje se zalaže.

Narodna koalicija je dobila poziv da dođe zajednički, ali je onda zatraženo da ih se odvojeno primi, čemu će biti udovoljeno, rečeno nam je na Pantovčaku. Milanka Opačić, na koju je Zoran Milanović prenio ovlasti nakon što je odlučio napustiti poziciju predsjednika stranke, kazala je da je upućen zahtjev da se odvojeno prime. Problem je u izjavama predsjednika HSS-a Kreše Beljaka koji je kazao da će podržati Plenkovića za mandatara iako je tu izjavu kasnije povukao. Na Pantovčaku će SDP predstavljati Milanka Opačić i Siniša Hajdaš Dončić. Da će samostalno na Pantovčak, potvrdio nam je i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, objasnivši da je oporba pojedinačno išla na konzultacije kad su oni bili na vlasti, pa je red da tako bude i sada. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak tvrdi da je pogrešno shvaćen. Kaže da će Plenkoviću dati samo 100 dana mira, ali ne i potpise, i da će njegova stranka biti u oporbi.