POSJET BRAZILU

Milanović o predsjedniku Luli: 'Ima neke svoje ideološke kikseve, ali na čelu je ogromne države'

04.06.2024 u 20:17

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović u višednevnom je posjetu Brazilu. Danas se sastao s guvernerom i gradonačelnikom Rio de Janeira. Što Hrvatska može dobiti suradnjom s jednim od najvećih svjetskih gospodarstava?

Predsjednik Milanović kazao je kako se s čelnicima sastao i razgovarao kako bi pozicionirao Hrvatsku, jer misli da je to važno napraviti, ne samo u Braziliji, već i u drugim centrima moći ove velike i gospodarski snažne države.

Isto tako, komentirao je, kako se na ovakvim putovanjima ne sklapaju poslovi, kako to nije realno, ali da je za Hrvatsku važno da je jedan od europskih predsjednika, koji je pozvan na političke razgovore u Brazil, na razgovore o globalnim krizama i mirovnim inicijativama.

Sutra, trećeg dana svog posjeta Brazilu, predsjednik odlazi u Sao Paulo i tamo će se sastati i s političarima, i s gospodarstvenicima, ali i s predstavnicima hrvatskog iseljeništva, javlja HRT.

- Ovdje je glavni razgovor bio politika, mirovne inicijative, ali vidimo kako to funkcionira zadnjih dana. Nema šanse da se neke usijane glave smire i nisam optimist, izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović, gdje je nastavio službeni posjet Brazilu.

Predsjednik je dodao kako s brazilskim čelnicima nije puno razgovarao o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Brazila te pojasnio - Mi ne možemo proizvesti onoliko koliko njima treba. Ono što proizvedemo, uglavnom prodamo kod kuće ili u Europskoj uniji i to je dobro, iako bi moglo i bolje.

  • +14
Milanovići s Lulom u Brazilu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika Republike Hrvatske

U izjavi za hrvatske medije komentirao je i jučerašnji sastanak s predsjednikom Savezne Republike Brazila Luizom Ináciom Lula da Silvom za kojeg je kazao da je “jedan od svjetskih lidera”.

- To je vidljiv čovjek, uspravan, ima neke svoje ideološke kikseve s kojima se možeš ili ne možeš u potpunosti slagati, ali u svakom slučaju čovjek koji je na čelu ogromne države i zagovara stvari koje su ljudske, koje nisu usmjerene ni protiv koga, koje su za mir, za suradnju među narodima, bez predrasuda. Sve ono što bi svakome u našoj zapadnoj civilizaciji trebalo biti blisko, i kršćanskim stranka i liberalnim i socijaldemokratskim. Razgovori s takvim ljudima su važni stvari, rekao je predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović danas je u Rio de Janeiru razgovarao i s guvernerom brazilske savezne države Rio de Janeiro Claudiom Cástrom.

- Mislim da je dobro upoznati glavne čelnike i najznačajnije ljude federalne i regionalne politike Brazila, rekao je nakon sastanka u guvernerovoj palači.

Nakon sastanka s guvernerom, sastao se i razgovarao i s gradonačelnikom Rio de Janeira Eduardom Paesom.

Uoči sutrašnjeg sastanka s predstavnicima hrvatske zajednice koja živi u Brazilu, a koji ga očekuju u srijedu u Sao Paulu, predsjednik Milanović je rekao - To je uvijek užitak! Ovo je ogromna zemlja i tu su Hrvati etablirani, ali nisu toliko vidljivi kao u Čileu. Radujem se susretu s ljudima, neke od njih sam prepoznao jučer na ručku kod predsjednika Lule, a vidjeli smo se prije deset godina.

sve osim nogometa

Učitavanje...