veliki intervju

Milanović: Sa suprugom idem na utakmicu protiv Italije, državnim avionom

19.06.2024 u 19:43

Bionic
Reading

Dnevnik HTV-a donosi ekskluzivni intervju s predsjednikom države Zoranom Milanovićem. Komentirao je aktualnu političku situaciju, između ostalog i hoće li ići po novi mandat uz potporu SDP-a ili će okupiti nezavisni tim. S njim je razgovarao Branko Nađvinski

Na upit o porazu Rijeka pravde, Milanović je kazao da bi rezultat bio drukčiji da nije bilo koordiniranog napora i opstrukcije kumsko-stranačkog lobija, Ustavnog suda.

'Sve je ukazivalo na to. To je značajna razlika i s te strane je postignut određeni cilj te sabotaže. Život ide dalje. Dakle, ništa u hrvatskom Ustavu ne priječi ono što sam učinio 15. ožujka ove godine. Nigdje ne stoji da predsjednik Republike to ne može učiniti. Dapače, nekoliko srodnih zakona o izborima za europski parlament i o lokalnim izborima čak razrađuje situaciju u kojoj se predsjednik Republike kandidira, pa onda kasnije možda preuzme dužnost', rekao je Zoran Milanović za Dnevnik HTV-a.

Kazao je da se on godinama držao krajnje suzdržano u odnosu na svoju bivšu stranku koju je vodio i transformirao. 'Puno suzdržanije nego što je to radila moja prethodnica koja je bila HDZ-ova hostesa', dodao je predsjednik Republike.

O predsjedničkim izborima razgovarat će, kaže, kad za to dođe vrijeme. Ta odluka ovisit će o njemu, ali i SDP-u kao stranci koja ga je podržavala i u njegovom prvom nastupu, u pobjedi protiv HDZ-a.

Na pitanje je li razmišljao o tome kako će poraz na parlamentarnim izborima utjecati na mogući rezultat u predsjedničkoj utrci, odgovorio je da je to potpuno druga priča i potpuno drugi odnos.

  • +12
Milanović u Ivanecu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

'To je teška borba, u pravilu u dvije runde, kao hrvački meč u kojem moraš izdržati do kraja. Predsjednički izbori nisu isto što i parlamentarni. Na parlamentarnim izborima je 35 posto ljudi glasovalo da Plenković ostane premijer. Svi drugi su glasali protiv toga. Ishod, Plenković je i dalje premijer. Je li to u skladu s Ustavom? Jest jer na parlamentarnim izborima na kraju ne pobjeđuje onaj tko ima najviše, nego onaj tko ima dovoljno. Dakle, predsjednički izbori su druga priča. Tu moraš na svojim leđima nositi stvari i treba ti velika i jaka organizacija, a SDP to jest', kazao je Milanović.

'Da te ne pokradu, treba ti 14-15 tisuća promatrača, članova biračkih odbora, to može jaka organizacija. Dakle, nije bitan novac kao takav. Ja sam u zadnjim izborima potrošio 3,5 milijuna kuna, HDZ je prijavio 8 milijuna, potrošio 15 iz svega vidljivoga. Ja sam od SDP-a dobio malo u smislu novca i jako puno u smislu organizacije', kazao je Milanović.

Govoreći o predstojećem summitu NATO-a u Washingtonu i Stoltenbergovoj najavi izmjene modela isporuke pomoći Ukrajini rekao je da to za Hrvatsku neće ništa značiti.

  • +4
Centar za novačenje u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Dmytro Smolienko / UkrInform / Profimedia

'To ne najavljuje Stoltenberg niti odlučuje o tome, niti inače glavni tajnik NATO-a o ičemu odlučuje. U biti rade ono što im Pentagon kaže, a Pentagon i Amerikanci su naš izbor. Oni su naši protektori, zaštitnici. Nema tu nikakve zajedničke demokracije. Mi jesmo demokracija, po meni u nekim stvarima bolji od Amerike, u nekim stvarima sto puta gori. Korumpiraniji. Ali tako je odlučio Pentagon. Američki izbori za predsjednika su u studenome. Sve se radi u tom kontekstu, s ciljem da se pomogne aktualnom predsjedniku.

- I u biti ono što je do sada rađeno, u čemu su sudjelovale mnoge države članice, sad se to centralizira i sad to radi NATO. NATO direktno, logistički, špediterski organizira isporuke za rat u Ukrajini. Ja sam protiv toga. Za humanitarnu pomoć sam uvijek bio i bit ću. Međutim, za riflanje oružja i eskalaciju sukoba s Rusijom nakon dvije i pol godine, postaje potpuno jasno da je točno ono što sam govorio, da se taj rat na ovakav način ne može dobiti, da se ne može nikako dobiti bez nuklearne eskalacije, kazao je Milanović i dodao:

  • +22
Putin u Sjevernoj Koreji Izvor: Profimedia / Autor: Gavriil GRIGOROV / AFP / Profimedia

- A pitanje je gdje je tu Hrvatska? Nigdje, zato što Hrvatska vojska nije nigdje. Jer nije bila ni do sada, a nije bila ni u postupku obuke ukrajinskih vojnika, što je Sabor odbio u neustavnoj proceduri. Sabor nije usvojio tu obuku, a hrvatska javnost je bila masovno protiv toga. Hrvatski vojnici u tome nisu sudjelovali do sada, a hoće li Vlada davati pomoć, ja ih potičem u tome. Hoće li slati hrvatsko oružje ili isplatiti 70 milijuna eura, koliko se od Hrvatske traži u tom programu, to je sada njihova odluka. Hrvatskoj vojsci nedostaje svega, uniformi, čizama... Novac se troši na neke stvari koje su vidljive, ali nama nedostaje 4000 vojnika u ustroju, rekao je Milanović.

Intervju je snimljen prije utakmice Hrvatske i Albanije, a predsjednik je predvidio pobjedu Vatrenih.

'Pobjedu predviđam zato što je želim, samo želje se ne ispunjavaju. Idem u Leipzig na utakmicu protiv Italije sa suprugom državnim avionom', rekao je Milanović.

  • +90
Euro 2024: Utakmica 2. kola skupine B Hrvatska - Albanija (19.6.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Pojasnio je i svoju izjavu o putovanju oca i sina Jandroković na utakmicu sa Španjolskom. Milanović je, naime, rekao da je 'klinac trebao ići'.

'Oprostite, što je trebao napraviti? Čekaj da nije maloljetno dijete, išao je s ocem na utakmicu. Da je išao onako kako neki zamišljaju da bi trebao ići, avionska karta za osiguranje, imate za početak veći trošak. To dijete je štićena osoba. On je dio obitelji predsjednika Sabora, uz to je mali... Ja u stvari to nisam radio jer nisam, ali sad mi je žao što nisam', zaključio je Milanović.

Što je Milanović rekao o glavnom državnom odvjetniku Ivanu Turudiću i odnosu s premijerom Plenkovićem po pitanju vanjske politike provjerite ovdje.

sve osim nogometa

Učitavanje...