Izuzetno niske temperature koje su pogodile Hrvatsku i njezino susjedstvo odlična su prilika za demonstriranje tzv. efekta Mpemba - kada se vruća voda brže smrzava od one na sobnoj temperaturi. Taj je fenomen ovih dana uživo na efektan način prikazao i jedan stanovnik Žepča u Bosni i Hercegovini gdje su temperature dostigle do -30 stupnjeva Celzijevih
Ustvrdio je da do lakšeg smrzavanja tople vode dolazi zbog stvaranja konvekcijskih struja između molekula. Konvekcija je gibanje toplije tekućine prema hladnijoj, a tim se strujanjima prenosi toplina s vode više temperature na vodu niže temperature.
Za fenomen je odgovorna i razlika u gustoći vode unutar iste posude koja ponovno ovisi o njezinoj temperaturi, ustvrdio je tom prilikom Bregović, podsjećajući na svima poznatu činjenicu da je voda najgušća na temperaturi od četiri Celzijeva stupnja i zbog svoje gustoće ostaje pri dnu, a rashlađena voda isplivava na površinu. A važna je i manje poznata činjenica da se voda ne ledi na nula stupnjeva, nego na hladnijim temperaturama.