Mliječni doručak? O da, molim!
Mliječni doručak, u kombinaciji s kuhanim jajetom? Ako pritom sve navedeno (po)jedete, nahranit će vas do ručka!
Pripremiti ga možete večer prije ako razvaljate, doduše kupovno, lisnato tijesto, umutite smjesu koja ispunjava košarice i zagrijete pećnicu.
(obećajem da ću se u sljedećim postovima držati podalje od svih kalupa za tartice, tartine, košarice)
Sve ovo palo mi je na pamet sinoć kad sam pogledala u frižider i spazila situaciju: svega po malo. Blanširani mladi bob, svježi vlasac, peršin, mladi češnjak, malo Grana Padana, malo svježeg kravljeg sira, malo kiselog vrhnja, par domaćih jaja, rotkvice... hm.
Par Baltazar trenutaka, a onda rješenje i djelovanje - kao što se vidi iz priloženog!
Rezultat je vrlo ukusan i toliko ga je jednostavno pripremiti da više nećete navraćati u obližnju pekaru tijekom pauze ili prije posla i doručkovati kojekakve poluproizvode.
Probajte i uvjerite se ;)
za 2 osobe
(ako vam ostane smjese za punjenje, napunite još koju košaricu)
2 kvadratića lisnatog tijesta (kojim ćete ispuniti dno i rubove kalupa)
150, 200 g svježeg, Dukatovog zagrebačkog sira
žlica kiselog vrhnja
prstohvat soli, papra (mada sam ja stavila malo pimenta)
1 jaje
šaka blanširanog mladog boba
žlica maslinovog ulja
malo svježeg vlasca
malo svježeg peršina
komadić maslaca (za namastiti kalupe)
Zagrijte pećnicu na 180 C.
U posebnoj posudi umutite jaje, sir, vrhnje i začine. Dobro promiješajte i stavite sastrane. Kalupe ispunite kvadratićima lisnatog tijesta tako da isto malo visi preko rubova, ubacite smjesu i ravnomjerno je raspodijelite po kalupu. Na kraju sve zatvorite komadima visećega tijesta.
Ako ih mislite peći ujutro prije posla, možete ih ovako napunjene staviti u frižider preko noći.
Ako ne - onda ih stavite u pećnicu i pecite 20 minuta dok se rubovi tijesta ne uvećaju i zažute.
Izvadite iz pećnice i poslužite uz rotkivce i kiselo mlijeko ili jogurt.
Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje!
Mliječne se košarice mogu konzumirati i uz kavu, odnosno prije - kave