meteorološki fenomen

Mogli bi nam dobro zapapriti: Stižu li lipanjski monsuni?

29.05.2024 u 10:16

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje poplave u Karlovcu, mnogi se pitaju kakvo će vrijeme biti idućih dana

DHMZ je za danas najavio promjenljivo oblačno, ponegdje uz kišu, a zatim sunčanije vrijeme. No uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije. Najviša dnevna temperatura bit će između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva.

Međutim, već sutra bi vrijeme opet moglo zapapriti. Ponovno je za većinu Hrvatske oglašen meteoalarm žute boje zbog potencijalno obilnih oborina.

Sutra opet nestabilno

Promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženiji. Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

Prijete nam lipanjski monsuni?

Istramet je ovih dana na Facebooku objavio da bi Hrvatsku uskoro mogli pogoditi lipanjski monsuni.

Što su lipanjski monsuni?

Monsuni su sezonski uzorci vjetrova koji uzrokuju značajne promjene vremena, obično donoseći obilne kiše i utječući na poljoprivredne cikluse. Primarno se javljaju u Indijskom oceanu i južnoj Aziji, ali također pogađaju i druge regije poput zapadne Afrike, sjeverne Australije i dijelova Amerike.

Primarni uzrok monsuna je različito zagrijavanje kopna i mora. Tijekom ljeta, kopno se zagrijava brže od oceana, uzrokujući nizak tlak nad kopnom i izvlačeći vlažan zrak iz oceana. To rezultira intenzivnim, često olujnim kišama poznatim kao mokri monsun.

Suprotno tome, zimi se tlo brže hladi, stvarajući visoki tlak i mijenjajući smjer vjetra, što dovodi do suhih uvjeta, poznatih kao suhi monsun. Monsuni su ključni za poljoprivredu, posebno u zemljama poput Indije, gdje kiše podržavaju uzgoj osnovnih usjeva poput riže i pšenice.