PREGOVORI I RAT

Moskva optužila Kijev: Zbog vas nema izbora na istoku Ukrajine

04.03.2016 u 13:13

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u petak Kijev da je kriv za izostanak 'konsenzusa' o održavanju lokalnih izbora na proruskom pobunjeničkom istoku Ukrajine, po završetku sastanka u Parizu s francuskim, njemačkim i ukrajinskim kolegama

Šefovi francuske i njemačke diplomacije Jean-Marc Ayrault i Frank-Walter Steinmeier, 'predložili su da se strane sporazume o organiziranju lokalnih izbora u lipnju ili srpnju. Bili smo spremni poduprijeti taj prijedlog, ali je ukrajinska strana zatražila da se ne inzistira na tom pitanju. Na kraju nije pronađen konsenzus o tom pitanju', kazao je Lavrov, citiran u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

'Nažalost nije bilo napretka o glavnom pitanju - pripremi izbora', požalio se Lavrov.

U skladu sa sporazumima iz Minska potpisanima u veljači 2015., rješavanje ukrajinske krize mora ići putem 'izravnog dijaloga' Kijeva i pobunjeničkih vlasti, potvrdio je Lavrov. 'Nažalost, ne poštujemo taj izravni dijalog ponajprije zbog odbijanja Kijeva da u njemu sudjeluje', kazao je on.

Njemački ministar Frank-Walter Steinmeier rekao je nakon sastanka u Parizu ranije da izbori ovise o tome hoće li Kijev i Moskva uskoro konstruktivnije surađivati i da mu se 'ne sviđa način na koji Kijev i Moskva vode pregovore'.

I ukrajinski ministar Pavlo Kllimkin ustvrdio je kako mu se ne čini da je na sastanku postignut ikakav značajniji napredak.

Također je Klimkin rekao da treba puno više postići glede sigurnosti i prekida naprijateljstava prije nego što Ukrajina odluči krenuti u izradu izbornog zakona koji bi omogućio izbore u područjima pod nadzorom proruskih pobunjenika.