OBJAŠNJAVA MINISTAR OSTOJIĆ

Na kakvu zdravstvenu zaštitu imamo pravo u zemljama EU-a?

13.06.2013 u 16:24

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić vratio se s godišnjeg odmora na kojemu je pokušao postati gradonačelnik Zagreba i uskladio Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju sa standardima Europske unije. Hrvatski građani će u zemljama EU-a imati pravo na zdravstvenu zaštitu, kao i stranci u Hrvatskoj. Pročitajte po kojim pravilima

Prekogranična zdravstvena zaštita za hrvatske građane odnosi se na tri načina konzumiranja: prvi je neodgodiva zdravstvena zaštita koju će svi moći dobiti u zemljama EU-a.

Drugi oblik je planirana zdravstvena zaštita poput operacija koje se planiraju i pri čemu će pacijenti i dalje morati imati odobrenje HZZO-a. Treća je 'SKZZ' (specijalističko konzilijarna zdravstvena zaštita) za koju nije potrebno prethodno odobrenje. 

'Predlažemo i uvođenje prava na rad, na pola radnog vremena, najduže 60 dana. Ona se može koristiti nakon šest mjeseci neprekidnog bolovanja, kada je došlo do poboljšanja, ali ne i maksimalnog ozdravljenja. U tom dijelu očekuju se, naravno, i uštede u sredstvima namijenjenima za naknade plaće', rekao je Ostojić.

Donesen je i Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju za strance. Strancima se smatraju svi oni koji su na kratkotrajno ili privremenom boravku u Hrvatskoj, a nisu zdravstveno osigurani. 'To su tražitelji azila, azilanti, članovi obitelji azilanta i stranac pod subsidijarnom zaštitom. Njima se osigurava hitna medicinska pomoć, hitni prijevoz i naravno da zakon regulira postupak naplate troškova od stranaca', kaže Ostojić.