Početak godine donosi dijete kojih se većina ljudi prima kao pojasa za spašavanje. Jeli smo i pili, tj. žderali i lokali proteklih blagdana. Žudimo za čišćenjem tijela, laganijom hranom, možda čak i postom. Jurica savjetuje kako jednostavno i što lakše prigrliti zdraviju prehranu
Teretane i sportski centri pune se novim članovima za koje se iskreno nadam da neće za nekoliko tjedana posustati kada 'shvate' da nemaju vremena, da su umorni i da jedva čekaju doći doma, dignuti noge na kauč i malo se odmoriti uz nešto slatko. Možda će reći da moraju skuhati djeci jelo, opeglati mužu košulju, voziti punicu doma, nakon čega moraju popiti pivicu. Nema izgovora, samo loše organizacije.
Ljudi koji zapravo, čim čuju riječi vježbanje, trening, dijeta, stvore mentalnu sliku mučenja, skoro pa koncentracijskog logora, odmah u startu podsvjesno krenu sabotirati vlastite mogućnosti. Najbitnije, uz, dakako, bar neku tjelesnu aktivnost, makar to bilo malo brže hodanje, jest pravilan pristup prema hrani.
Dakle, bitan je pravilan unos nutrijenata iliti hrane. Kad god nekome pišem plan prehrane ili vodim ležerniji razgovor na tu temu te kažem koliko bi se puta dnevno trebalo jesti, vidim bojazan u očima jer ljudi nisu navikli čuti da je glad zapravo stanje slično dehidraciji i da, kao kod pijenja vode, trebaju često jesti. Opet je bitno organizirati se planiranjem unaprijed.
Problem leži u dva razloga koji se javljaju u xy različitih scenarija.
Ljudi su okruženi krivim informacijama
Liječnik opće prakse reći će da loša prehrana ne uzrokuje dijabetes. Djelomice krivo. Prekomjerna težina je jedan od uzroka dijabetesa tipa 2. Spojimo dva i dva...
Recimo da ste načelno zdravi i želite izgubiti koju kilu, učvrstiti kožu i pojačati kondiciju. Obratit ćete se nutricionistu koji bi vam mogao prepisati dijetu, odnosno režim prehrane u kojem ćete morati izbjegavati određene namirnice. Možda ćete kupiti knjigu čiji će vas naslov i predgovor aludiranjem na spektakularnu novu dijetu slavnih odmah privući, a u istoj ćete 80 posto vremena provesti izbjegavajući mliječne proizvode, ali ćete zato kupovati nadomjeske kalcija u tabletama... Opet spojimo dva i dva.
Da biste uspjeli, morate ubrzati metabolizam, koji će s vremenom pomoći tijelu da sagori masnoće i gradi mišiće. Mišići su metabolički gledano zahtjevni, tj. troše energiju i dok se odmarate te ih treba hraniti nemasnim bjelančevinama.
Slijede ugljikohidrati. Mnogima su postali neprijatelj broj jedan, ali to doista ne mora biti tako. Važno je odabrati one dobre te izbaciti loše. Dobri/kompleksni ugljikohidrati - smeđa riža, krumpir pečen ili kuhan u ljusci bez masnoća, sve vrste grahorica (leća, grah, slanutak), kukuruz, zobene pahuljice, batati, cjelovite žitarice, muesli, tjestenina i peciva. Loši/jednostavni ugljikohidrati – peciva, kruh i tjestenine od bijelog brašna, pomfrit, zašećereni muesli, šećeri, kolači, čips, tortilje i sl.
Razlika između dobrih i loših je u tome što će loši brzo podići i spustiti šećer u krvi uzrokujući češću glad i stvaranje masnog tkiva. Koliko god dobri ugljikohidrati bili poželjni, ni s njima ne pretjerujte.
Od povrća možete jesti apsolutno sve. Miješajte boje – šareni tanjur je uvijek privlačniji od jednoličnog. Samo ne pržite i ne pohajte povrće u masnoći.
S voćem praktički vrijedi isto, osim onog slađeg poput banana, ananasa, dinja, naranči i lubenica koje bi bilo bolje jesti u manjim količinama te izbjegavati uvečer. Od tekućina pijte sve što nije masno, zašećereno ili gusto. Radi se o zamjeni lošeg dobrim, a ne o apsolutnom izbacivanju iz prehrane.
Još uvijek nisam spomenuo količinu, tj. koliko dnevno trebate pojesti. Da biste metabolizam ubrzali i šećer u krvi održali konstantnim, trebate pet do šest puta dnevno kroz tri glavna i dva/tri međuobroka, tj. jedite svaka tri sata. Tu imam divno iznenađenje! Stisnite šaku. Pogledajte je sa svih strana. To je idealna i normalna veličina vašeg želuca kada je prazan. Tri glavna obroka bi vođena tom analogijom izgledala ovako – veličina šake dobrih ugljikohidrata, ista količina povrća te veličina dlana (bez prstiju) nemasnih bjelančevina.
Međuobroci trebaju sadržavati veličinu šake voća i veličinu dlana bjelančevina, dok bi zadnji, eventualni šesti međuobrok trebao biti sastavljen od spomenute količine bjelančevine s malo zdrave masnoće poput maslinovog, bučinog ili svijetlog sezamovog ulja. Hranu mjerite kada je skuhana. Eto, toliko je jednostavno dozirati količinu hrane, rješenje je u šaci!
Ljudi brzo izgube motivaciju
Za početak budite realni, shvatite da će trebati vremena, volje i odricanja za rezultat, ali i da niste jedini u svakodnevnoj borbi. Možda još niste našli idealnu rekreaciju za sebe, isprobavajte dok ne nađete pravu. Ne odustajte!
Krenite na rekreaciju s prijateljem ili kolegom s posla. Družite se kroz aktivnost i međusobno potičite. Budite uporni.
Stavite sliku onoga čime ćete se nagraditi kada dostignete željeni cilj. Živite za to.
Nagradite se svaki tjedan u isto vrijeme jednim obrokom. Zaslužili ste.
Ako i pretjerate u nečemu, pa što onda. Padanje u zamku govoreći si da je sad gotovo s dijetom za taj tjedan i da ćete od ponedjeljka krenuti opet je puka težnja iracionalnom perfekcionizmu. Budite progresivni i sjetite se da ste na početku puta te da smo svi prošli kroz to.