NOVA META

Napadnut ruski aerodrom uz granicu sa zemljama NATO-a, izgorjeli vojni avioni

30.08.2023 u 08:30

Bionic
Reading

Na sjeverozapadu Rusije, blizu granice s Estonijom i Latvijom, napadnut je aerodrom te su izgorjela najmanje dva vojna transportna zrakoplova Iljušin 76. Istovremeno, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izvijestio je o još jednom noćnom zračnom napadu na ukrajinsku prijestolnicu. Ovaj put poginule su dvije osobe

Dvoje ubijenih u Kijevu bili su muškarci i pronađeni su u nestambenoj zgradi u okrugu Ševčenkivski, rekao je Kličko.

Više od 20 projektila i bespilotnih letjelica 'uništile su snage protuzračne obrane' tijekom noći, napisala je Kijevska gradska vojna uprava na Telegramu, opisujući zračni napad na grad kao 'najsnažniji' još od proljeća. Kličko je kazao da je nekoliko zgrada zapaljeno u padu dijelova ruskih letjelica koje je uništila ukrajinska protuzračna obrana.

Zračna luka Pskov danas će biti zatvorena za civilne letove, prema ruskoj agenciji za zračni promet, nakon noćnog napada u kojem su izgorjela najmanje dva vojna transportera, kako javljaju ruske novinske agencije, dok se društvenim mrežama šire informacije o četiri uništena zrakoplova.

Aerodrom Pskov nalazi se daleko od ratne zone u Ukrajini, a blizu je Estonije i Latvije. Smješten je oko 350 kilometara južno od St. Peterburga i više od 700 kilometara od Moskve.

Zračna luka nalazi se na istočnoj strani grada i služi kao čvorište vojnih zrakoplova uz civilne letove za nekoliko odabranih odredišta u blizini, uključujući Kalinjingrad, Moskvu, Soči, Kazan i Minsk.

Pskov je inače jedan od najstarijih ruskih gradova, čije su utvrde i manastiri zbog specifične staroruske arhitekture 2019. uvršteni na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Također, ruska vojska priopćila je da su njezine snage uništile četiri brza ukrajinska čamca s ukupno oko 50 vojnika u operaciji na Crnom moru oko ponoći po moskovskom vremenu. Rusi tvrde i da su oborili tri ukrajinske bespilotne letjelice iznad južne regije Brjansk i jednu iznad središnje regije Orjol.

Ruska novinska agencija Tass objavila je da je zračni prostor iznad moskovske zračne luke Vnukovo zatvoren.

  • +5
Ukrajinski vojnici na obuci u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN