odlučujući faktor

Nastavljaju se europski izbori diljem kontinenta: Meloni vodi u anketama u Italiji

08.06.2024 u 08:41

Bionic
Reading

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u anketama je daleko ispred svojih suparnika dok Talijani, Estonci, Latvijci, Maltežani i Slovaci u subotu izlaze na izbore za Europski parlament.

Meloni bi mogla utjecati na izbor sljedećeg predsjednika Europske komisije ako njezina Braća Italije ostvare velike dobitke.

Aktualna predsjednica Komisije Ursula von der Leyen pokušava pridobiti Meloni u nadi da će dobiti glasove skupine Europskih konzervativaca i reformista (ECR), paneuropskog euroskeptičnog bloka koji Meloni sada predvodi i čijim se redovima žele pridružiti kandidati Braće Italije ako budu izabrani u Europski parlament.

Kao treća najmnogoljudnija zemlja u EU-u, Italija može poslati ukupno 76 zastupnika u Europski parlament koji ima 720 mjesta.

Prema "anketi anketa" koju je sastavio portal Politico, konzervativna Braća Italije su na prvom mjestu s 27 posto, šest bodova ispred Demokratske stranke lijevog centra.

Subota je treći od četiri dana izbora koji se održavaju diljem EU-a. Danas je dan glasanja za Latviju, Maltu i Slovačku; drugi i posljednji dan glasanja za Češku Republiku, i prvi od dva za Italiju i Estoniju.

Prvi preliminarni rezultati koji ukazuju na sastav sljedećeg Europskog parlamenta bit će objavljeni tek u nedjelju kasno navečer, nakon što glasa svih 27 članica. Oni će biti ažurirani u ponedjeljak rano ujutro.