SAVEZNICI UBILI 100 CIVILA?

NATO preuzima zapovjedanje operacijom u Libiji

24.03.2011 u 21:48

Bionic
Reading

NATO je u četvrtak postigao dogovor o preuzimanju zapovjedništva nad svim savezničkim vojnim operacijama u Libiji od SAD-a nakon nekoliko dana ponekad užarene rasprave s Turskom

"Kompromis je u načelu postignut i to u vrlo kratkom vremenu", rekao je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu novinarima u Ankari. "Operacija će u potpunosti biti predana pod zapovjedništvo NATO-a".

Dogovor je postignut nakon telefonskog konferencijskog razgovora između američke državne tajnice Hillary Clinton i šefova diplomacije Turske, Francuske i Britanije.

Ranije su turski čelnici bacili novu sjenu sumnje na motive koji stoje iza međunarodne intervencije u Libiji, naznačivši da je akcija više pokrenuta zbog nafte i rudnih bogatstva, a manje zbog želje da se zaštite civili od snaga Moamera Gadafija.

Davutoglu je rekao da će NATO preuzeti zapovjedništvo što je prije moguće, u roku od dan ili dva. Dužnosnici NATO-a su izjavili da je potrebno 72 sata za aktivaciju zapovjedništva nakon usvajanja direktive.

Američki predsjednik Barack Obama, koji nastoji izvući Washington iz dva rata u muslimanskim zemljama, Iraku i Afganistanu, ustrajao je na tome da SAD želi predati odgovornost za libijsku operaciju NATO-u za nekoliko dana.

Turski parlament u četvrtak je prihvatio vladinu odluku o pridruživanju NATO-ovoj pomorskoj operaciji provedbe UN-ovog embarga na isporuke oružja Libiji. Turska, muslimanska članica zapadnog saveza, pristala je poslati četiri fregate, podmornicu i brod za podršku pomorskoj operaciji.

LIBIJSKE VLASTI: SAVEZNICI SU U ZRAČNIM NAPADIMA UBILI 100 CIVILA

Libija je priopćila u četvrtak da je u pet dana zračnih udara ubijeno gotovo stotinu civila i optužila je zapadnjačke vlade da se bore na strani pobunjenika.

Musa Ibrahim, vladin glasnogovornik, također je rekao da libijska vlada vjeruje da zapadne snage planiraju napasti mrežu televizijskih odašiljača, moguće kasnije u četvrtak.

"Ovo što se sada događa je to da se zapadne vlade bore na strani pobunjenika. To nije odobreno u rezoluciji UN-a", kazao je on u izjavi za novinare.

"Dobili smo obavještajne informacije da će naša odašiljačka i komunikacijska mreža biti meta zračnih udara, moguće noćas... To će biti, ako se dogodi, vrlo nemoralno i ilegalno. To su civilni ciljevi".

Po njegovim riječima, gotovo stotinu civila je poginulo u zračnim udarima. Zapadni vojni dužnosnici odbacuju navode o ubijenim civilima u operaciji zone zabrane leta nad Libijom i zaštite civila od vladinih snaga.

"Mi smo održali svoju riječ. Na snazi je primirje. Mi samo odgovaramo na zračne udare, što je naše pravo, a pobunjenici na istoku zemlje napadaju našu vojsku pod okriljem zračnih udara", ustvrdio je Ibrahim