MILANOVIĆ NAKON PORAZA

'Ne preostaje mi ništa nego čestitati pobjednicima'

14.04.2013 u 21:23

  • +6

SDP izborni stožer

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović komentirao je rezultate izbora za EU parlament i čestitao pobjednicima. 'Ne preostaje mi ništa drugo nego čestitati onima koji su pobijedili. Izbori su uvijek neizvjesni, a očekivali smo nešto bolji rezultat', rekao je Milanović u izbornom stožeru SDP-a nedugo iza ponoći

Komentirajući nizak odaziv birača, Milanović je napomenuo da se on odnosi na sve koji su se natjecali na izborima, kao i to da bi odaziv bio i manji da nije bilo uvođenja reda u popis birača pa bi Hrvatska imala neslavan rekord najnižeg odaziva na izbore za EU parlament.

'Na nama u politici je da razmislimo o tome zašto su se ljudi oglušili na ove izbore. Uvjeren sam da će na lokalnim izborima odaziv biti veći. Mogu samo reći da smo dali sve od sebe i da ćemo se boriti još više i još jače da motiviramo birače i da naše poruke dođu do njih. Zahvaljujem svima koji su izašli na izbore. Također pozivam one koji to nisu učinili da idući put izađu na izbore', kazao je Milanović.

I predsjednica HNS-a Vesna Pusić nadala se, kako je rekla, 'za nijansu boljim rezultatima'.

'Izaći ćemo za godinu dana ponovo na izbore za Europski parlament i nadam se da ćemo do tada biti uspješniji u komuniciranju naše poruke biračima te da će oni prepoznati važnost EU parlamenta i izaći na izbore u većem broju', rekla je Vesna Pusić.

Pobjednicima je čestitao i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

'Na nama je da analiziramo svoje propuste, jesmo li dovoljno upoznali birače s načinom glasanja i koliko je to važno za Republiku Hrvatsku. Jedna bitka može biti izgubljena, ali ne i rat. Pred nama su novi izbori', poručio je Hrelja.


SDP-ovci suzdržani i samozatajni

Za razliku od euforičnih HDZ-ovaca, SDP-ovci su cijelu večer bili suzdržani i samozatajni. Nalazili su se u odvojenoj prostoriji od novinara, koji nisu smjeli do njih, te su povremeno izlazili pred predstavnike medija kako bi dali izjave. Sudeći po izjavama, optimizam ih nije napuštao pa su tako Tonino Picula, Jozo Radoš, Biljana Borzan i Silvano Hrelja nakon prvih neslužbenih rezultata navodili da šanse za slavlje ima i njihova koalicija.

Picula
je istaknuo da mu je drago to što je prvi, što znači da su ga građani prepoznali, ne samo u ovoj kampanji, nego tijekom 20 godina njegova iskustva u vanjskoj politici.

'Dolazio sam u Bruxelles iz različitih razloga, ali ništa se ne može mjeriti s direktnim izborom za EP, za koji su me izabrali moji sunarodnjaci', kazao je Picula.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić prethodno je izrazila zadovoljstvo time što u Europski parlament ulazi petero kandidata s koalicijske liste, a žao joj je 'što nije ušao i šesti'.

'Ne mislim da bi rezultati bili bolji da su se izbori održavali paralelno s lokalnim izborima. Izbori su uvijek za neki konkretni projekt te birači ne smiju ići na izbore na prevaru', kazala je Vesna Pusić, dodajući da je poruka ovih izbora to da treba bolje i više komunicirati.

'Posao koji radimo i kao Vlada i kao europski projekt je prvoklasan, ali izgleda da to nismo dovoljno dobro prenijeli biračima', kazala je Pusić.

'Ovo nipošto nije poruka da trebamo odustati od onoga što radimo. Rezultat Ruže Tomašić nije me nimalo iznenadio i smatram da je ona u potpunosti homogenizirala hrvatsku desnicu', dodala je Pusić.

Biljana Borzan, druga na koalicijskoj listi, nakon prvih neslužbenih rezultata rekla je da je još rano za komentiranje i da nije razočarana.

'Očekivala sam da će Tonino biti prvi, a drago mi je da me građani prepoznaju odmah iza Tonina', kazala je Borzan.

Josip Leko komentirao je slab odaziv birača, rekavši da za to postoje tri razloga. Prvi je to da birači nemaju praktična saznanja o EU parlamentu, drugi je zasigurno lijepo vrijeme, a treći je kriza. Dodao je da kampanje izazivaju emocije, ali da je u ovom slučaju bilo teško izazvati emocije.

'Hrvatska nije izuzetak od postojećeg europskog trenda', kazao je Tonino Picula, nositelj liste. Picula je dodao kako bi ovi izbori, a ne samo sam ulazak u EU, trebali biti kulminacija 20-godišnjeg rada.

Tumačeći slab odaziv birača na izbore, HNS-ov Jozo Radoš rekao je da je moguće da su građani odlučili bojkotirati izbore zbog visokih plaća EU zastupnika.

Milanović i Pusić o rezultatima izbora