NOVA PLJUSKA

New Statesman: Kako se fašizam ukazao u Hrvatskoj

22.05.2016 u 12:41

Bionic
Reading

Britanski časopis New Statesman objavio je članak o političkoj situaciji u Hrvatskoj naslovljen 'Make Croatia great again: how fascism emerged in the EU’s youngest state' ('Učinimo Hrvatsku opet velikom: Kako se fašizam ukazao u najmlađoj državi EU-a'), referirajući se na predizborni slogan američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa 'Make America Great Again'

Autor Joji Sakurai piše da se tisuće Hrvata okupilo 14. svibnja na misi u Bleiburgu održanoj 'u počast fašističkih vojnika pobijenih na kraju Drugog svjetskog rata'.

'Crne zastave vijorile su na povjetarcu, s pozdravom 'za dom spremni!' koji se veže uz ustaški režim - nacističku tvorevinu koja je poslala desetke tisuća Židova, Roma i Srba na pogubljenje u logore smrti. Među VIP-ovcima u ceremonijalnom prvom redu sjedio je Branimir Glavaš, osuđeni ratni zločinac iz balkanskog konflikta u 90-ima. Nedaleko je bio Zlatko Hasanbegović, novi hrvatski ministar kulture, a blizu njega Tomislav Karamarko, čelnik desničarske Domoljubne koalicije koja je došla na vlast u siječnju ove godine', piše New Statesman, dodajući da je nazočnost visokih predstavnika vlasti na događaju koji već duže vrijeme 'okuplja pronacističke Hrvate' jedan od najjasnijih pokazatelja da je najnovija članica EU-a zateturala opasno u desno.

Taj pomak, konstatira Sakurai, slijedi događaje koji obilježavaju desničarske autoritarne režime širom istočne Europe, kao u Poljskoj i Mađarskoj. 'Zlatko Hasanbegović je nereformirani ustaški revizionist', piše potom Sakurai, dodajući da je ministar kulture poveo udar na nezavisne medije, režući financiranje neprofitnih medija i potičući optužbe o 'političkim čistkama' nakon uklanjanja desetaka novinara s državne televizije.

Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, rekao je za New Statesman da u Hrvatskoj zapravo nema demokracije. 'Službeno, naravno, imamo parlamentarni sustav. Ali približavamo se razini na kojoj su Poljska i Mađarska. Ovo što vidite je trend', kazao je Leković u svom uredu, nedaleko od Trga maršala Tita u državnoj prijestolnici Zagrebu, piše britanski časopis.

Za razliku od rajskih hrvatskih plaža, Zagreb je grad opadajućih fasada, zahrđalih balkona i otužnih grafita, navodi nadalje autor, konstatirajući da je 'gospodarski pad nakon ulaska u Europsku uniju 2013. osigurao plodno tlo za uzlet nacionalističkog konzervatizma.' 

Cijeli članak možete pročitati ovdje