uživo

IDF iz tenka pucao na UN-ov bunker: 'Nećemo stati. Ako krenete u obnovu sela, opet ćemo ih neutralizirati'

11.10.2024 u 07:27

Bionic
Reading

Jučerašnji izraelski udari ubili su 22 osobe i ozlijedili više od 100 u središtu Bejruta, rekle su libanonske vlasti. U međuvremenu, visoki dužnosnik Hezbolaha izbjegao je izraelski pokušaj atentata, potvrdila su tri sigurnosna izvora

rat na bliskom istoku

Ključni događaji dana:

  • 22 mrtvih i 117 ranjenih u napadu na Libanon, među poginulima je i osmeročlana obitelj
  • Pripadnici UN-a ozlijeđena u tenkovskoj vatri Izraela
  • Zapovjednik Hezbolaha preživio atentat IDF-a
  • ID napao školu u Gazi i ubio 28 ljudi
  • Oko 20 projektila ispaljeno iz Libanona na sjeverozapad Izraela
  • Izrael kaže da je ubio još dvojicu zapovjednika Hezbollaha
  • Iran ponovno zaprijetio Izraelu

14:00 Ujedinjeni Arapski Emirati traže od SAD da se uključi u sukob

Ujedinjeni Arapski Emirati su "ozbiljno zabrinuti" zbog širenja regionalnog rata i vjeruju da je neophodno da SAD odigra učinkovitu ulogu u smirivanju napetosti, rekao je visoki dužnosnik za CNN.

"U ovom kritičnom trenutku, UAE vjeruje da je snažna i učinkovita američka uloga iznimno potrebna", rekao je Anwar Gargash, diplomatski savjetnik predsjednika UAE, dodajući da postoji potreba za deeskalacijom "na svim frontama, uključujući Izrael i Iran." U

jedinjeni Arapski Emirati su komercijalno i turističko središte Bliskog istoka i imaju snažne gospodarske veze s Izraelom i Iranom.

13:40 Ministarstvo zdravstva Gaze objavilo je novi broj umrlih: Najmanje 42.126

Najmanje 42.126 Palestinaca ubijeno je, a 98.117 ozlijeđeno u izraelskoj vojnoj ofenzivi na Gazu od 7. listopada 2023., objavilo je ministarstvo zdravstva Gaze u ažuriranom priopćenju.

13:22 UN: Više od 100 liječnika i djelatnika hitne pomoći poginulo je u sukobu u Libanonu

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava priopćio je da je više od 100 medicinara i radnika hitne pomoći ubijeno u Libanonu od početka sukoba između Izraela i Hezbollaha prije godinu dana.

"Sveukupno, preko 100 medicinskih radnika i djelatnika hitne pomoći ubijeno je diljem Libanona od listopada prošle godine", rekla je glasnogovornica Ravina Shamdasani na brifingu u UN-u, navodeći brojke za koje je rekla da ih je prikupio humanitarni ured Ujedinjenih naroda.

13:19 Izrael Libanoncima: Nećemo stati

"Nastavljamo djelovati protiv neprijatelja i nećemo stati dok ne osiguramo da možemo sigurno vratiti stanovnike (evakuirane sa sjevera), ne samo sada, već s perspektivom u budućnosti", rekao je general pukovnik Herzi Halevi, u videu okupljanja koji je objavila vojska, javlja Reuters.

"Ako bilo tko razmišlja o ponovnoj obnovi ovih sela, znat će da se ne isplati graditi terorističku infrastrukturu jer će ih IDF ponovno neutralizirati."

12:54 Sánchez nakon napada IDF-a na mirovnjake UN-a poziva na obustavu prodaje oružja Izraelu

Španjolski premijer kritizira napade na mirovne snage UN-a i poziva na obustavu prodaje oružja Izraelu Španjolski premijer Pedro Sánchez u petak je pozvao međunarodnu zajednicu da prestane prodavati oružje Izraelu.

Izraelske snage pucale su na promatračnicu koju koriste UN-ove mirovne snage u južnom Libanonu u petak, ranivši dvoje, rekao je UN-ov izvor, treći dan zaredom mirovne snage izvijestile su da Izrael puca na njihove položaje dok Izrael vodi rat protiv Hezbollaha.

12:50 Iranski predsjedniik: Izrael uz podršku Zapada ubija nevine ljude

Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian rekao je da Izrael treba "prestati ubijati nevine ljude" te da njegove akcije na Bliskom istoku podržavaju Sjedinjene Države i Europska unija.

U izraelskom napadu u četvrtak navečer u srcu Beiruta ubijene su 22 osobe, a više od 100 ih je ozlijeđeno, objavile su libanonske vlasti.

12:05 Još dva pripadnika mirovnih snaga ozlijeđena u Libanonu

BBC javlja da su izraelske snage pucale na promatračnicu koja pripada mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u južnom Libanonu, prema lokalnim medijima i izvoru iz UN-a koji je razgovarao s Reutersom.

Dva pripadnika mirovnih snaga navodno su ozlijeđena. Izraelska vojska nije komentirala izvješća, a BBC je kontaktirao Privremene snage Ujedinjenih naroda u Libanonu (Unifil) za više informacija.

Taj bi incident bio četvrti put u posljednjih nekoliko dana da su izraelske trupe pucale na baze Unifila. Jučer su dva indonezijska mirovnjaka ozlijeđena nakon što je izraelski tenk pucao na osmatračnicu u sjedištu snaga u Ras al-Naqoura.

11:49 Putin se sastao s iranskim kolegom

Još dva pripadnika mirovnih snaga ozlijeđena u Libanonu - javlja objavljeno u 10:43 po britanskom ljetnom vremenu 10:43 BST Sada vidimo izvješća da su izraelske snage pucale na promatračnicu koja pripada mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u južnom Libanonu, prema lokalnim medijima i izvoru iz UN-a koji je razgovarao s Reutersom.

Dva pripadnika mirovnih snaga navodno su ozlijeđena. Izraelska vojska nije komentirala izvješća, a BBC je kontaktirao Privremene snage Ujedinjenih naroda u Libanonu (Unifil) za više informacija.

Taj bi incident bio četvrti put u posljednjih nekoliko dana da su izraelske trupe pucale na baze Unifila.

Jučer su dva indonezijska mirovnjaka ozlijeđena nakon što je izraelski tenk pucao na osmatračnicu u sjedištu snaga u Ras al-Naqoura.

Vladimir Putin prvi se put sastao sa svojim iranskim kolegom Masoudom Pezeshkianom u petak, dok se Bliski istok spremao za odgovor Izraela na najveći raketni napad Teherana prošlog tjedna.

Sastanak na regionalnom summitu u Ashgabatu, glavnom gradu srednjoazijske države Turkmenistan, također dolazi u kontekstu bližih vojnih veza između iranske i ruske vojske posljednjih godina, osobito nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Iran je Rusiji isporučio tisuće jurišnih bespilotnih letjelica Shahed, a prema američkim dužnosnicima, izgradio je i tvornicu bespilotnih letjelica u Rusiji. Iran je također nedavno prebacio balističke projektile kratkog dometa Rusiji za korištenje u ratu protiv Ukrajine, izvijestio je CNN u rujnu.

11:40 Bombardiranje kraj ureda UNICEF-a, stradala i djeca

Djelatnica UNICEF-a opisala je sinoćnji bombaški napad na "manje od 1 km" od ureda, dodajući da bi "intenziviranje" imalo "velike humanitarne posljedice".

Dodaje da su noćas stradala djeca, iako se još uvijek utvrđuje koliko ih je stradalo.

11:25 Iran ponovno zaprijetio Izraelu

Teheran neće oklijevati poduzeti "jače obrambene akcije" ako Izrael uzvrati za prošlotjedni raketni napad Teherana, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi.

Iran je "u potpunosti spreman poduzeti snažnije obrambene akcije, ako bude potrebno, kao odgovor na bilo kakvu daljnju agresiju, i neće oklijevati to učiniti", rekao je Araqchi u pismu drugim ministrima vanjskih poslova.

Izrael je opetovano rekao da će odgovoriti na iranski raketni napad početkom ovog mjeseca, pokrenut u znak odmazde za izraelske udare u Libanonu i Gazi i ubojstvo vođe Hamasa u Iranu.

11:10 IDF šalje upozorenja o evakuaciji usred noći

Kako se rat između Izraela i Hezbollaha zaoštrava, libanonski civili sve više plaćaju cijenu - a ova opasna stvarnost često postaje jasna usred noći: tada izraelska vojska obično upozorava ljude da evakuiraju zgrade ili četvrti kako bi izbjegli zračne napade.

10:33 Izrael tvrdi da je ubio zapovjednika Hezbollaha

Izrael tvrdi da je ubio još jednog zapovjednika Hezbollaha nakon jutrošnjih izvještaja o borbama u južnom Libanonu. Vojska je na X, bivšem Twitteru, u petak ujutro napisala da su ubili Araeba el Shogu, zapovjednika protutenkovske raketne jedinice snaga Hezbollaha Radwan.

Rekli su da je ubijen u Meiss El Jabalu u južnom Libanonu, dodajući da je odgovoran za “brojne napade protutenkovskim projektilima u sjevernom Izraelu”.

Ranije jutros, izraelska vojska je rekla da je otkrila jedan protutenkovski projektil ispaljen iz južnog Libanona preko granice na kibuc Yaraon.

10:20 Blinken: civili u Gazi su 'uhvaćeni u užasnu unakrsnu vatru na poticaj Hamasa'

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je da su SAD već godinu dana bile "intenzivno usredotočene" na sprječavanje širenja sukoba na Bliskom istoku i rekao da je njegova zemlja vršila pritisak na Izrael zbog stradanja civila u Gazi, koje je on rekli da su "uhvaćeni u strašnoj unakrsnoj vatri na poticaj Hamasa".

Zdravstvene vlasti u Gazi tvrde da je više od 40.000 ljudi ubijeno u prošloj godini u izraelskoj kopnenoj ofenzivi i zračnom bombardiranju teritorija.

9:36 20 Oko 20 projetila ispaljeno iz Libanona na Izrael

Izraelski mediji izvještavaju da je baraž od oko 20 projektila ispaljen na sjeverozapad Izraela iz smjera Libanona, a čini se da su ciljali područja Acre i Krayot sjeverno od Haife na obali.

9:35 Još nema dogovora SAD-a i Izraela o osveti Iranu

Američki CNN izvijestio je da izraelski sigurnosni kabinet jučer nije postigao dogovor o tome kako napasti Iran kao odgovor na salvu projektila koje je Teheran ispalio u izravnom napadu na Izrael 1. listopada.

Iran je rekao da su ta lansiranja bila odmazda za izraelsko ubojstvo vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha od strane Izraela. Iran je obećao odgovoriti na svaki izraelski napad.

9:30 Al Jazeera: Izrael napao poljsku bolnicu na libanonsko-sirijskoj granici

Al Jazeera prenosi izjavu iranskog Crvenog polumjeseca u kojoj se tvrdi da je Izrael napao njihovu poljsku bolnicu koja se nalazi na libanonsko-sirijskoj granici.

Pir Hossein Kolivand, čelnik iranskog Crvenog polumjeseca, rekao je da su “zalihe, uključujući hranu, medicinske potrepštine i opremu, bile tamo stacionirane, jasno označene zastavama Crvenog polumjeseca. Iz zraka i sa zemlje bilo je vidljivo da je lokacija namijenjena zdravstvenim uslugama, hitnoj pomoći i privremenom skloništu. Nažalost, rano jutros, stranica se našla na meti cionističkog režima. Sve je uništeno.”

8.50 Iranski vojni zapovjednik optužen za špijunažu u korist Izraela

Zapovjednik Quds snaga Iranske revolucionarne garde je pod istragom zbog navodnog špijuniranja za Izrael. Esmail Qaani nije viđen u javnosti od 4. listopada kada su izraelske snage napale bunker u Bejrutu gdje se vjerovalo da se sastaje s članovima Hezbollaha.

Qaani je doživio srčani udar tijekom ispitivanja i hospitaliziran je, izvijestio je Middle East Eye pozivajući se na izvore.

8.10 UN-ova mirovna misija: Izraelski tenkovi 'izravno' pucali su na naš toranj

UN-ova mirovna misija u Libanonu, poznata kao UNIFIL, rekla je u priopćenju da su njezino sjedište i položaje "više puta pogodile" izraelske snage.

Rečeno je da je izraelski tenk "izravno" pucao na osmatrački toranj u sjedištu snaga u gradu Naqoura u Libanonu te da su vojnici napali bunker u blizini mjesta gdje su se sklonile mirovne snage. U napadu su oštećena vozila i komunikacijski sustav, navodi se.

Dvojica vojnika UNIFIL-a koji su ranjeni u napadima i hospitalizirani bili su Indonežani.

8.00 Izraelski napadi ubili 22 u najsmrtonosnijem napadu na centar Bejruta

U izraelskim zračnim napadima na središnji Beirut ubijene su 22 osobe, a deseci su ranjeni, priopćilo je libanonsko ministarstvo zdravstva.

Zračni napad na središte Beiruta - najsmrtonosniji u više od godinu dana rata - očito je istovremeno ciljao dvije stambene zgrade u različitim četvrtima. Bombardiranje je srušilo jednu osmokatnicu i izbrisalo donje katove druge.

Hezbollahova Al Manar TV izvijestila je da pokušaj ubojstva Wafiqa Safe, visokog sigurnosnog dužnosnika skupine, nije uspio. Rečeno je da Safa nije bio ni u jednoj od ciljanih zgrada.

7:50 IDF u napadu na školu u Gazi ubio 28, ranio 54

U izraelskom napadu na školu u kojoj su se sklonili raseljeni ljudi u Gazi ubijeno je 28 ljudi, uključujući žene i djecu, objavio je palestinski Crveni polumjesec. Deseci su ozlijeđeni u udaru na školu Rufaida u zapadnom Deir Al-Balahu, gdje se sklonilo više od milijun raseljenih ljudi nakon što su pobjegli od godine rata.

Izraelska vojska rekla je da cilja militante, tvrdeći da je poduzela "brojne korake" kako bi ublažila štetu civilima.

7.15 Dva mirovnjaka UN-a ozlijeđeni u izraelskoj tenkovskoj vatri

Na jugu Libanona, dva pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda ozlijeđena su kada je izraelski tenk pucao na osmatračnicu u glavnom stožeru snaga u Ras al-Naqoura, što je natjeralo UN da ustvrdi kako se njihovo osoblje suočava sa sve većom opasnošću.

7.00 Sukob postaje još intenzivniji

Sukob između Izraela i Hezbolaha izbio je prije godinu dana kada je skupina koju podržava Iran otvorila vatru u znak podrške palestinskoj militantnoj skupini Hamas na početku rata u Gazi. Dramatično se intenzivirao posljednjih tjedana kada je Izrael krenuo bombarati južna predgrađa Bejruta, jug i dolinu Bekaa te ubio mnoge od najviših vođa Hezbolaha.

6.30 Hezbolahov zapovjednik preživio atentat IDF-a

Wafiq Safa, koji vodi Hezbolahovu jedinicu za vezu i koordinaciju odgovornu za rad s libanonskim sigurnosnim agencijama, bio je na meti Izraela u četvrtak navečer, ali je preživio, rekli su sigurnosni izvori za Reuters.

Izraelski udari pogodili su gusto naseljenu stambenu četvrt stambenih zgrada i malih trgovina u srcu Beiruta. Pritom IDF nije izdao upozorenja o evakuaciji prije napada i nije prethodno napao to područje, koje je udaljeno od južnih predgrađa Bejruta gdje je Izrael više puta bombardirao sjedište Hezbolaha.

Pokušaj ubojstva Safe, čija uloga spaja sigurnosna i politička pitanja, označio je širenje izraelskih meta među dužnosnicima Hezbolaha jer su prethodno bili usredotočeni na vojne zapovjednike i najviše vođe skupine. Izrael nije odmah komentirao incident. Međutim, Izrael je objavio da je ubio Muhammada Abdullaha, vođu mreže Islamskog džihada u palestinskom izbjegličkom kampu Nur Shams.