SLOVENCI SMEKŠALI OBERSNELA

'Nisam mislio tako kako je bilo napisano i objavljeno'

19.01.2013 u 18:58

Bionic
Reading

Povodom napisa u medijima i na društvenim mrežama koje je izazvala jučerašnja izjava riječkog gradonačelnika, slovenski veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk u subotu je telefonski razgovarao s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, priopćeno je iz veleposlanstva Slovenije u Zagrebu

Veleposlanik Volk tom je prigodom gradonačelniku Rijeke objasnio što je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec uistinu rekao prilikom nastupa u emisiji "Pogledi Slovenije", naročito to kako će učiniti sve da se pronađe rješenje za problem Ljubljanske banke u Hrvatskoj i što prije ratificira pristupni ugovor za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Slovenski veleposlanik je objasnio da nije bilo nikakvi prijetnji, nego obrnuto, navodi se u priopćenju.

Gradonačelnik Obersnel se veleposlaniku Volku zahvalio za poziv i objašnjenje. Rekao je da i sam u svojoj izjavi na Twitteru nije mislio tako kako je bilo napisano i objavljeno, dodaje se iz slovenskog veleposlanstva.

Sugovornici su se složili kako će se u najvećoj mjeri založiti da se projekt hrvatskog ulaska u Europsku uniji sretno privede kraju, zaključuje se u priopćenju.

Regirajući na izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Erjavca po kojoj bi, ako se ne pronađe rješenje za Ljubljansku banku, hrvatsko članstvo u EU moglo postati upitno, gradonačelnik Obersnel na svom je Twitter profilu objavio: "Kažu Slovenci da možda nikad nećemo u EU. Došlo je vrijeme da im netko konačno kaže: Možda mi nećemo u EU, ali nećete ni vi na Jadran".

Reagirajući na napise u hrvatskim medijima koji su izjave Erjavca opisali kao prijetnje, slovensko veleposlanstvo u Zagrebu oglasilo se ranije u subotu drugim priopćenjem u kojem objašnjava kako ministar Erjavec nije prijetio Hrvatskoj da neće ući u EU ako se ne riješi problem Ljubljanske banke, nego je "zabrinut" da Hrvatska zbog političke situacije u Sloveniji možda ne uđe u Uniju 1. srpnja, a moguće i nikada.

U tom se priopćenju ističe da je Erjavec "bez svake sumnje" govorio o svojoj zabrinutosti zbog političke situacije u Sloveniji koja može imati i vanjskopolitičke posljedice te da su "tobožnje prijetnje, interpretacija medija".