spasitelji pretrpani

Niz nesreća na moru: Bura odnijela Poljaka i Čehinju na madracu do južne strane Pašmana

03.07.2024 u 18:57

Bionic
Reading

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru izvijestila je Ministarstvo mora o nizu pomorskih nesreća, nezgoda i akcijama spašavanja posada i plovila zbog nevremena na moru od Istre i Kvarnera do dubrovačkog arhipelaga.

Tako su na području Zadra spašene dvije osobe koje je bura odnijela na zračnom madracu do južne strane otoka Pašmana.

Službenici Lučke kapetanije Zadar pronašli su brodolomce u 15.40 sati na stijenama rta Gnalić, sa jugoistočne strane otoka Pašmana. Usprkos izrazito jakim udarima bure, pronađene osobe nedugo nakon pronalaska neozlijeđene su evakuirane sa hridi na spasilačku brodicu, na koju je ukrcan i njihov zračni madrac.

Spašeni brodolomci (državljanka Republike Češke i državljanin Republike Poljske), iskrcani su potom na mjesnu plažu u Pakoštane, čime je akcija uspješno okončana.

Kod otoka Lastova spašena je nasukana jedrilica sa 11 članova posade, među kojima i djeca, svi državljani Poljske. Spasilačke ekipe devet članova posade neozlijeđene su evakuirali sa nasukane jedrilice na spasilačku brodicu ILK Lastovo, dok je dvoje članova posade, uključujući voditelja ostalo na jedrilici, kako bi pomogli u pripremi jedrilice za odsukavanje i tegalj, nakon što je ronilac spasilačke tvrtke pregledao trup jedrilice.

Devetero spašenih poljskih brodolomaca službenici ILK Lastovo iskrcali su na obalu jutros u 05.33 sati, nakon čega su preventivno pregledani od zdravstvenih djelatnika, čime je ova akcija uspješno okončana.

Tijekom jučerašnjeg dana u manje od 12 sati službenici Lučke kapetanije Šibenik izvršili su 4 akcije hitnih medicinskih prijevoza pacijenata (MEDICO), sa otoka u šibenskom arhipelagu. U utorak je obavljena i evakuacija ozlijeđene osobe sa plaže Sv. Blaž, na otoku Cresu.

Budući da je plaža 4 nautičke milje sjeverno od grada Cresa, pristup kopnom bio je otežan, stoga je zatražena evakuacija plovilom. Kako je zbog plitkih podmorskih stijena bilo moguće doploviti isključivo plovilom plitkog gaza, u akciju je angažirana brodica mjesnog ribogojilišta i brod PPAP Rijeka. Djelatnici ribogojilišta preuzeli su pacijenta te u 13.25 sati prekrcali na policijski brod i prevezen u Cres, gdje je u daljnje medicinsko postupanje preuzet od strane djelatnika HMP Cres, čime je akcija uspješno okončana.

APEL prema nautičarima, rekreativcima na moru i kupačima

Kao i prethodnih godina, sve nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture upozoravaju nautičare, rekreativce na moru i kupače da redovito prate vremenske prognoze i poštuju pravila sigurnosti plovidbe. Kupačima, osobito onima bez velikog plivačkog iskustva preporuča se plivanje isključivo u granicama obilježenih i sigurnih kupališta.