MERKEL S ABBASOM

Njemačka dala podršku palestinskoj državi

18.10.2013 u 13:50

Bionic
Reading

Berlin će i dalje pomagati Palestincima kada Njemačka formira novu višestranačku vladu, kazala je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, prenose njemački mediji

Abbas, koji je proveo sat vremena u uredu kancelarke, na turneji je po Europi gdje traži potporu europskih država.

'Oduvijek smo zagovarali dvodržavno rješenje. Oduvijek smo zagovarali pomaganje i podržavanje palestinskih teritorija, napredovanje mirovnog procesa, unapređenje ekonomskog razvoja i ja sam prilično sigurna da ćemo našu vanjsku politiku nastaviti u tom smjeru', kazala je Merkel.

Izgradnja židovskih naselja na Zapadnoj obali narušila je izravne mirovne pregovore koji su ponovljeni u srpnju nakon tri godine bez napretka.

'Naglašavam da palestinska strana vrlo uporno pokušava provesti ove pregovore unatoč izazovu izgradnje izraelskih naselja. Trebali bismo prihvatiti tu povijesnu priliku. Apeliram na izraelsku stranu da iskoristi ovu priliku', kazao je Abbas novinarima na zajedničkoj konferenciji s Merkel i poručio da bi Izrael trebao prestati s proširenjem naselja.

Merkel je također s Abbasom razgovarala o sukobu u Siriji. Kazala je da bi se obje sirijske strane trebale sastati u Ženevi 'što je prije moguće'.