terorizam nije isključen

Napad na festivalu u Njemačkoj: Policija uhitila 15-godišnjaka, komunicirao s napadačem?

Bionic
Reading

Njemačka policija objavila je da je uhitila jednu osobu u istrazi smrtonosnog napada nožem u Solingenu. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, uhićen je 15-godišnjak koji se potencijalno dovodi u vezu s događajem

'Privedeni 15-godišnjak se trenutno ispituje kako bi se utvrdila njegova povezanost s pokoljem u Solingenu', rekao je državni odvjetnik Markus Caspers na konferenciji za tisak.

Caspers je rekao kako je priveden na temelju iskaza svjedokinje koja je čula razgovor privedenog i nepoznate osobe u kojemu se najavljuje jučerašnji napad u kojemu su nožem ubijene tri te ozlijeđeno osam osoba od kojih se četvero nalazi u životnoj opasnosti.

  • +5
Napad u Solingenu Izvor: Profimedia / Autor: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Policija vjeruje kako bi osoba s kojom je 15-godišnjak komunicirao mogla biti počinitelj.

Glasnogovornik policijske uprave Duesseldorf, koja je preuzela istragu, Thorsten Fleiss je rekao kako je iz video materijala koji policiji stoji na raspolaganju, vidljivo da je napadač ciljano nožem ubadao žrtve u vrat.

Terorizam nije isključen

Državni odvjetnik Caspers je također naveo kako motiv napada za sada nije poznat ali kako se ne isključuje mogućnost da se radi o terorističkom napadu s političko-ideološkom pozadinom.

U istragu su uključeni i djelatnici Glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu koji djeluju u slučaju terorističkih napada i koji, kako je rečeno, mogu u svakom trenutku preuzeti vodstvo nad istragom.

Policija je u međuvremenu navela kako traga za mlađim muškarcem s bradom odjevenim u crno.

Njemački mediji javljaju kako je policija u međuvremenu privela još jednu osobu koja se moguće povezana s napadom u Solingenu, ali je policije odbila potvrditi te navode.

Provode se brojne policijske mjere, uključujući i pretrese na različitim lokacijama.

Policija je rekla da je na tom području pronašla više noževa, ali još ne zna koji je, ako je uopće, korišten u napadu. Njemački mediji ranije su izvijestili da je oružje pronađeno u kontejneru u središtu Solingena.

'Trenutno ispitujemo i žrtve i svjedoke. Za počiniteljem napada traga veliki policijski tim', priopćila je ranije policija.

Tragični događaj se zbio oko 22:30 u petak navečer kada je muškarac nasumično nožem izbo prolaznike na festivalu u Solingenu u povodu 650 godina postojanja grada. Napad se dogodio na Fronhofu, sajmenom trgu gdje su nastupali glazbeni bendovi.

Napadač nije imao pomagače?

Šef policije Alexander Kresta rekao je da u ovom trenutku pretpostavljaju da se radi o jednom počinitelju koji nije imao pomagače.

Fatalne pucnjave i napadi nožem su relativno neuobičajeni u Njemačkoj, no vlada želi postrožiti pravila o nošenju noževa u javnosti ograničavanjem maksimalne dozvoljene dužine oštrice.

U lipnju je na smrt izboden 29-godišnji policajac u Mannheimu na skupu desnice, a ubio ga je 25-godišnji Afganistanac koji od 2014. živi u Njemačkoj. U siječnju 2023. dvije osobe su ubijene, a pet ozlijeđeno u napadu nožem u vlaku između Kiela i Hamburga, na sjeveru Njemačke, koji je počinio Sirijac.

U napadu nožem 2021. u Intercity vlaku koji je prometovao između Regensburga i Nürnberga 27-godišnji muškarac arapskog podrijetla nožem je izbo više putnika.

Solingen se nalazi u saveznoj njemačkoj državi Sjeverna Rajna-Westphalia. Radi se o najnapučenijoj državi na granici s Nizozemskom. Vlasti su nakon napada otkazale sva događanja. Ministar unutarnjih poslova te države Herbert Reul posjetio je mjesto događaja i rekao novinarima da je to bio ciljani napad na ljudske živote, ali nije htio nagađati o motivu napada.

'Srce mi se slama nakon napada u našem gradu. Suze su mi u očima kada se sjetim onih koje smo izgubili i molim za sve one koji se još uvijek bore za svoje živote- Tužni smo i u šoku nakon ovog užasa', rekao je, između ostalog, gradonačelnik Solingena Tim Kurzbach, te dodao: 'Svi smo željeli zajedno proslaviti godišnjicu našeg grada, a sada moramo oplakivati ​​mrtve i ozlijeđene.'

Scholz: Moramo djelovati uz punu strogost zakona

Kancelar Olaf Scholz nazvao je napad 'užasnim zločinom' i pozvao da se počinitelj strogo kazni. Također je obećao pomoć gradu. 'Ne možemo prihvatiti tako nešto u našem društvu i nikada se nećemo naviknuti na to. Moramo djelovati uz punu strogost zakona', rekao je Scholz tijekom događaja u Stahnsdorfu u Brandenburgu blizu Berlina.

'Također ćemo pomoći gradu i njegovim građanima sa svime što nam je na raspolaganju', rekao je. 'S nestrpljenjem se nadamo da će životi ozlijeđenih biti spašeni, te smo uz rodbinu ozlijeđenih i poginulih i uz cijeli grad', rekao je.

'Napad u Solingenu je užasan događaj koji me jako šokirao. Napadač je brutalno ubio brojne ljude', objavio je Scholz odvojeno na mreži X. Dodao je da je telefonom razgovarao s gradonačelnikom Solingena Timom Kurzbachom.

Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je da sigurnosne službe poduzimaju sve kako bi se pronašao počinitelj i rasvijetlio motiv zločina. Lokalna policija u pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji (NRW) ima potporu savezne vlade, objavila je na X-u, dodajući da je u stalnom kontaktu s ministrom unutarnjih poslova NRW Herbertom Reulom.

'Brutalni napad na gradski festival u Solingenu duboko nas je šokirao. Žalimo ljude koji su na užasan način otrgnuti iz života', rekla je Faeser.

U napadu u petak navečer ubijeni su žena i dva muškarca, a ozlijeđeno je još osam, od kojih pet teško, rekle su vlasti. Nema informacija o identitetu ozlijeđenih niti o njihovom trenutnom stanju.

Do subote u podne napadač još uvijek nije pronađen. Novinar dpa s mjesta događaja rekao je da specijalne jedinice policije pretražuju grad. Policija je upozorila građane koji uoče bilo što sumnjivo da ne postupaju samoinicijativno, već da pozovu dežurni broj policije.

Napadač je uspio pobjeći usred panike koja se proširila nakon napada, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Sjeverne Rajne Vestfalije, najmnogoljudnije njemačke države. 'Mislim da je to naš veliki problem. Još nemamo puno informacija o počinitelju', rekao je Alexander Kresta, glasnogovornik policije Wuppertala.

Prema navodima policije, čini se da je počinitelj nasumično napao prolaznike. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je napadač ciljao vratove žrtava. Prema policiji napad je počeo oko 21,45 u petak na tržnici u središtu grada gdje je bila postavljena pozornica za živu glazbu za manifestaciju Festival različitosti. Zločin se dogodio neposredno ispred pozornice, javio je reporter dpa.

Državni ministar Reul stigao je na mjesto zločina i bio vidno šokiran. 'Niotkuda, netko ubada ljude bez razlike', rekao je Reul. 'Mi u Sjevernoj Rajni Vestfaliji duboko smo šokirani i ujedinjeni u tuzi.' Svjedoci koji su bili u neposrednoj blizini događaja bili su u šoku. 'Trenutno im pružamo stručnu podršku i naravno razgovaramo s njima kako bismo dobili što preciznije podatke.'

Prema izjavama očevidaca, istražitelji vjeruju da je napadač djelovao sam, rekao je glasnogovornik Kresta. Policija je zamolila građane da učitaju sve snimke iz incidenta putem namjenskog internetskog portala. Grad Solingen također je uspostavio telefonsku liniju jer se obitelji boje za rodbinu.

Njemačka nogometna liga (DFL) preporučila je svojim igračima da tijekom utakmica u subotu nose crne trake oko ruke. Na rasporedu je šest utakmica Bundeslige i četiri utakmice 2. lige. Dvije utakmice - jedna u Dortmundu, a druga u Koelnu i unutar 60 kilometara od Solingena

Festival različitosti započeo je u petak povodom obilježavanja 650. godišnjice Solingena i trebao se nastaviti do nedjelje. Sva događanja planirana za subotu i nedjelju su otkazana, priopćio je grad.