NEPOTIZAM SA ŠMRKOM?

Od 10 primljenih vatrogasaca 7-orica sinovi djelatnika JVP Zadar

13.02.2014 u 21:17

Bionic
Reading

Informaciju da su od deset novih djelatnika primljenih na natječaju u zadarsku Javnu vatrogasnu postrojbu čak sedmorica sinovi sadašnjih ili umirovljenih djelatnika postrojbe, zbog čega su neki od kandidata u medijima izrazili nezadovoljstvo, potvrdio je danas zapovjednik zadarske JVP

'Možda izgleda malo čudno, ali vatrogasci mahom, i to ne samo Zadrani, nego i u Biogradu i u drugim postrojbama, šalju svoju djecu u školu, a mi normalno tražimo završenu školu profesionalnog vatrogasca sa srednjom stručnom spremom," rekao je zapovjednik zadarske JVP Željko Šoša koji je, nakon testiranja, odlučivao o kandidatima.

Ta djeca godinama rade sezonski u dobrovoljnim vatrogasnim društvima i normalno je da su na natječaju bili najbolji i teoretski i praktično, dodao je Šoša, čiji je sin među onima koji su primljeni.

Jedan od odbijenih, Leonardo Ćurjurić, inače dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik DVD-a iz Poljica Briga ogorčen je takvim postupkom komisije. Ćurjurić kaže da ne zna hoće li se žaliti, jer tvrdi da nema kome.

"A dogodilo se to što se dogodilo, jer je unaprijed bilo sve pripremljeno i moralo je tako biti. Bez obzira, to su mladi dečki i ne kažem da nisu sposobni. Ali ja tvrdim da je to jedan od malo poslova koji bih ja mogao kvalitetno obavljati, jer ja imam 42 godine i troje djece," ističe Ćurjurić.

Njegov kolega i sumještanin Mario Bevanda, koji nije prošao niti u uži krug, tvrdi da se ovakvi natječaji provode već godinama. "Pričalo bi se imenom i prezimenom tko će biti primljen i svaki put bi se to pokazalo kao istinito. U zadnjih nekoliko godina od 16 primljenih u zadarsku JVP, čak je 13 sinova zaposlenih ili umirovljenih vatrogasaca," rekao je Bevanda.

Dugogodišnji zapovjednik zadarske JVP Željko Šoša inače je istaknuti član HDZ-a u Zadru i jedan od bliskih suradnji gradonačelnika Božidara Kalmete.

Kalmeta danas nije bio dostupan za izjavu, no jučer je u lokalnim medijima izjavio da će od nadležnih tijela zahtijevati istragu, a ako se utvrdi da ih je bilo nepravilnosti, slikovito je najavio da će "letjeti perje".

Po pisanju Slobodne Dalmacije, koja je o tome objavila tekst pod naslovom "Nezadovoljni kandidati optužuju zadarske vatrogasce", navodi se da je natječaj za 10 vatrogasnih pripravnika JVP raspisao 4. siječnja ove godine, a zaposleni su prošlog mjeseca.