afera na geodetskom fakultetu

Odvjetnik bivšeg dekana: 'Ovo je medijska haranga, nema kriminala'

02.05.2024 u 20:16

Bionic
Reading

U Uredu europskog javnog tužitelja i dalje traju ispitivanja trojce uhićenih u sklopu istrage na zagrebačkom geodetskom fakultetu. Za Dnevnik Nove TV slučaj je komentirao i odvjetnik bivšeg dekana Almina Đape.

Geodetski fakultet opet se našao u centru pozornosti nakon što je od strane Ureda uropskog javnog tužitelja (EPPO) uhićen Davor Trupković, bivši pomoćnik ministrice u Ministarstvu kulture i medija. Uz njega, uhićeni su i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo i bivši profesor Boško Pribičević.

Još uvijek traju ispitivanja. Već ranije ispitan je Davor Trupković, ono što doznaje Nova TV je da je on negirao u cijelosti počinjenje kaznenog djela. Također je podnio ostavku u ministarstvu kulture, a time bi mogao i izbjeći istražni zatvor u slučaju opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Nova Tv doznaje da je na popisu svjedoka tužiteljstva i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

'Profesor Đapo je u cjelosti iznio svoju obranu jer nema razloga ništa kriti, a niti on, kao što se navodi u priopćenju tužiteljstva, nije dao mito nikome, pa tako niti gospodinu Trpkoviću. Za time nije bilo potrebe, niti ga je ikad u životu dao i primio', kazao je odvjetnik bivšeg dekana Geodestskog fakulteta Zoran Vujasin.

Almin Đapo i Boško Pribičević Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

"Ovo je medijska haranga"

Tužiteljstvo navodi kako je nanesena šteta od milijun eura, što Vujasin odbacuje te slučaj smatra medijskom harangom.

'Nema ni prijevare, ni štete od milijun eura u ovom proširenju istrage. To su medijske harange kako bi se stvorio dojam velikog kriminala i zločinstva jer ga nema. Šteta koja se opisuje u činjeničnom opisu, a i u priopćenju tužiteljstva stoji da je 17.000 eura štete za proračun europske zajednice i 13.000 eura štete za proračun Hrvatske. Navodno su neka 3D snimanja trebala biti ponovljena', dodao je.

Davor Trupković Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iznošenje podataka u javnost Vujasin smatra protuzakonitim.

'Komentiram sve ovo, iako se formalno radi o ne javnom postupku i podatcima koji su prijavljeni u tajnom postupku policijskih izvida zato što su oni svi u priopćenju tužitelja. To držim krajnje nekorektnim, dapače protuzakonitim. Nema nikakve štete od 3 milijuna, to što nije isplaćeno, a što se navodno spominje u nekom navodnom intervjuu ministrice se odnosi na pitanje izvješća koja su vraćena jer su bila na usaglašavanju u ministarstvu. Vi pošaljete izvješće svom poslovnom partneru, a on vam odgovori 'Čekaj nisi to napravio, ovo si već naplatio'. Dakle, usaglašavamo se, nema tu nekakvog pokušaja prevare.Stoga je nitko nije niti mogao spriječiti jer je nema', istaknuo je Vujasin.