odvjetnik uhićenih

'Navijači Dinama raspoređeni su u 16 zatvora diljem Grčke u kojima su strašni uvjeti'

14.08.2023 u 17:42

Bionic
Reading

Roditelji i članovi obitelji uhićenih Hrvata okupili su se ispred Ministarstva vanjskih poslova. Traže pomoć države. Nosili su i transparente s porukom, 'vratite nam našu djecu'

'Prema našim informacijama, oni su raspoređeni u 16 zatvora širom Grčke, roditelji imaju opravdanog razloga sumnjati u njihovu sigurnost, imajući u vidu izvješće Odbora za mućenje Vijeća Europe iz 2022. godine iz kojeg proizlazi da su tamo strašni uvjeti, da su loši higijenski uvjeti, da je razina sigurnosti jako niska, da su zatvori prenapučeni i da vlada korupcija', rekao je za RTL odvjetnik obitelji Marijo Medak.

Naglasio je kako roditelji i članovi obitelji uhićenih hrvatskih državljana, odnosno pritvorenih u Grčkoj, osuđuju svaki oblik nasilja, bez obzira tko je nasilje počinio i gdje je ono počinjeno.

'Ističu svoju sućut prema obitelji stradalog grčkog državljanina i izriču svoje žaljenje. Ovdje su se okupili da zamole predstavnike hrvatske vlasti da učine sve moguće napore, u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim ovlastima, kako bi se hrvatskim državljanima u Ateni osigurala sigurnost u zatvorima.', kaže Medak.

Odvjetnik ističe kako su se neki roditelji usjepli čuti s uhićenima te da ima i stradalih hrvatskih državljana.

  • +10
Roditelji navijača uhićenih u Ateni okupili se pred MVP-om Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Neki od hrvatskih državljana u Grčkoj zadobili su ubodne rane, prema nekima su ispaljivane signalne rakete. Zanimljivo je da, prema našim informacijama, nitko od grčkih državljana, navijača AEK-a, koji su bacali koktele, ispaljivali signalne rakete, koristili noževe, za sada nije procesuiran', kazao je.