IZBOR HDZ-A

Orešković predstavio Tomu Medveda: Izabrali smo najkvalitetnijeg čovjeka

15.03.2016 u 16:13

Bionic
Reading

Tomo Medved kandidat je za ministra branitelja kojeg će premijer Tihomir Orešković predložiti Saboru. Iako se još od sinoć spekuliralo s njegovim imenom, Medved je to i službeno postao nakon što je pred novinare nešto iza 16 sati izašao premijer Orešković potvrdivši da je on izbor koji će predložiti Saboru na izglasavanje

'Gospodin Medved imat će stopostotnu podršku Vlade. Radit ćemo zajedno za bolju Hrvatsku', kazao je Orešković.

Medved se zahvalio na potpori u kandidaturi za ministarsku poziciju i podsjetio da je cijeli svoj život posvetio domovini.

'Sve dužnosti koje sam obnašao u Oružanim snagama kao i sve iskustvo koje sam stekao usmjerit ću u rad ministarstva. Za početak nužno je formiranje snažnog tima da može odgovoriti svim izazovima. Ključno je poslati poruku poštovanja i sigurnosti braniteljima da oni nisu zaboravljeni. Ministarstvo će u svom radu biti dostupno. Moći će sudjelovati u kreiranju i vođenju ministarstva. Jedan od prvih koraka nakon formiranja tima bit će jedinstveni zakon za branitelje. Ključno je očuvanje zdravlja branitelja pa ćemo stoga predložiti i nacionalnu strategiju za očuvanje njihova zdravlja', kazao je Medved.

Orešković je rekao da je možda bio malo spor u izbor, ali da se trebalo upoznati sa svim kandidatima.

Na pitanje da komentira proračun ministarstva Medved je kazao kako ga je imao prilike vidjeti, ali da mu je potrebno vrijeme da napravi dubinsku analizu kako bi vidio treba li negdje posebno intervenirati.

Novinare je zanimalo je li Medved bolji kandidat od Brkića; Orešković je kazao da da je Brkić odustao i da je Vlada u Medvedu dobila najboljeg kandidata.

Podsjetimo, premijer kandidata za ministra predlaže Saboru. S obzirom na to da se radi o drugom čovjeku na ministarskom mjestu, rasprava se održava samo na matičnom saborskom odboru - u ovom slučaju Odboru za ratne veterane. Sabor na plenarnoj sjednici samo glasa o predloženom kandidatu.

Dio braniteljske populacije, nakon što je Milijan Brkić odustao od kandidature za ministra, bio je ogorčen na premijera zbog toga što mu treba toliko vremena da odabere kandidata. Podsjetimo, od ostavke prvog ministra branitelja Mije Crnoje prošlo je mjesec i pol dana.

General Medved, rođen je u Šiljkovači u općini Cetingrad, predsjednik je Udruge veterana Tigrovi, član HDZ-a koji je aktivno sudjelovao u prosvjedima u Savskoj 66.