sbu u akciji

Osujećen navodni državni udar u Ukrajini koji bi išao na ruku Rusiji

02.07.2024 u 19:46

Bionic
Reading

Ukrajina je osujetila navodni pokušaj državnog udara koji bi 'išao na ruku Rusiji', objavili su sigurnosni dužnosnici u ratom razorenoj zemlji, javlja CNN.

U objavi na Telegramu, Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) ustvrdila je da su organizatori zavjere planirali pokrenuti nemire u Kijevu 30. lipnja kako bi odvratili pozornost i potom preuzeli kontrolu nad ukrajinskim parlamentom te u konačnici uklonili vojno i političko vodstvo s vlasti.

Nejasno je koliko je planirana zavjera bila održiva ili imaju li optuženi ikakve veze s Rusijom, koja gotovo dvije i pol godine vodi opći rat protiv jugozapadnog susjeda.

Četiri osumnjičenika su identificirana, a dvojica su zadržana u pritvoru, priopćio je SBU, a prenio CNN. Prijeti im do 10 godina zatvora ako budu proglašeni krivima. SBU je naveo da je zaplijenio oružje i streljivo, kao i mobitele, računala i druge zapise 's dokazima o kriminalnom djelovanju'.

Ured glavnog tužitelja Ukrajine rekao je da je navodni vođa zavjere 'čelnik nevladinog subjekta, koji je već imao iskustvo sudjelovanja u besplodnim provokativnim događajima'.

  • +4
Izvor: Profimedia / Autor: Dmytro Smolienko / UkrInform / Profimedia

Osumnjičenik je unajmio dvoranu s kapacitetom od 2000 ljudi i htio je regrutirati vojno osoblje i naoružane čuvare iz privatnih tvrtki da 'izvedu zauzimanje' parlamenta, priopćilo je tužiteljstvo. Nije jasno traže li vlasti još osumnjičenih.

'Za provedbu zločinačkog plana, glavni organizator uključio je nekoliko suučesnika - predstavnike društvenih organizacija iz Kijeva, Dnjepra i drugih regija', objavila je sigurnosna služba.

Navodni plan dolazi u trenutku kada je Rusija sporo, ali postojano napreduje na bojnom polju, iskorištavajući ukrajinske probleme s nedostatkom vojnika i zastoje u dostavi oružja sa Zapad kao i neizvjesnost oko budućnosti te vojne pomoći.