čak 100.000 sadnica

Otvoren je Floraart - najveća vrtna izložba u ovom dijelu Europe

29.05.2024 u 13:33

Bionic
Reading

''Floraart" - 58. Međunarodna vrtna izložba, jedan od najvećih hortikulturnih događaja u ovom dijelu Europe, otvoren je u srijedu u zagrebačkom Parku Bundek gdje se do 2. lipnja predstavlja 160 hrvatskih i 10 stranih izlagača s čak 100.000 sadnica

Slogan ovogodišnje izložbe je "Cvijet za bolji svijet".

"Stvarno sam ponosan da Grad svake godine sufinancira ovu vrtnu izložbu, zapravo jedan od najvećih ovakvih događaja u ovom dijelu Europe. Ovo je jedan od najljepših događaja u gradu Zagrebu", istaknuo je, otvarajući "Floraart", zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Pozvao je sve građane Zagreba ali i iz drugih gradova Hrvatske i inozemstva da posjete "Floraart". "Mogu vidjeti čak 100.000 sadnica i 160 domaćih i 10 stranih izlagača, a izložbeni prostor je čak 30.000 kvadrata", istaknuo je.

Rekao je kako su impresivne brojke kad se vidi što sve čeka građane Zagreba, ali ne samo njih jer vjeruje da će do nedjelje na izložbu doći i puno građana iz drugih gradova Hrvatske, pa čak i iz inozemstva jer zna da često ljudi iz Slovenije i drugih zemalja dođu, pa očekuje da će tako biti i ove godine.

Istaknuo je i da je "Floraart" bitan dio turističke ponude Zagreba, ali i jedinstveni hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe.

Na izložbi se predstavljaju i djelatnosti koje se bave uzgojem i proizvodnjom cvijeća, koje su, napomenuo je Tomašević, jedna od komparativnih prednosti Hrvatske koje bi se trebale više koristiti.

Dodao je da su u Zagrebu cvjećarsku djelatnost prepoznali kao jednu od djelatnosti kojoj dodjeljuju bespovratne potpore, posebice za obrte i poduzetništvo, a to će raditi i dalje jer žele ojačati tu granu.

Rekao je da je Zrinjevac - podružnica Zagrebačkog holdinga, koji uz Grad Zagreb organizira "Floraart", ključan ne samo za održavanje zelenih površina nego i za uzgoj i prodaju cvijeća pa vjeruje da su pripremili i sadnice koje će građani ne samo pogledati, nego i kupiti.

  • +23
58. Floraart Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Zahvalio je vrijednim radnicama i radnicima Zrinjevca koji su izložbu pripremili, ali i svim radnicima drugih podružnica Zagrebačkog holdinga i gradskih ustanova koji su sudjelovali u pripremi izložbe.

Voditeljica Zrinjevca Božena Cvitanović rekla je da se na izložbi predstavljaju i izlagači iz Slovenije, Italije i Nizozemske i bit će to prilika da posjetitelje upoznaju s novim trendovima u vrtlarstvu, aranžiranju i uređenju bilja, a tradicionalno će se i prigodno prodavati cvijeće, cvjetne sadnice i ostali proizvodi.

Izlagači iz Italije predstavi će tradicionalno bilje regije Toscana, a na izložbi je niz događanja, čak 29 instalacija od kojih svaka ima svoju temu i poruku..

Najmlađe posjetitelje očekuje Floragrad, gdje će moći pogledati predstave i sudjelovati u radionicama.

Pripremljen je i Florastadion, a inspiracija je skorašnje nogometno prvenstvo.

Ulaz na Floraart je besplatan.