AKTIVNO PRIJE IZBORA

Ovo su Bandićevi novi megaprojekti

14.11.2012 u 11:28

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zajedno sa svojim suradnicima intenzivno radi na dva velika projekta u predizbornoj godini. Bandić je tako konačno sa Zagrebačkim holdingom dokučio što napraviti sa starim i zaštićenim zgradama Gredelja na bivšoj lokaciji tog posrnulog industrijskog diva. Uz rješavanje pitanja ostavštine Gredelja, Bandić planira Zagrebu podariti veliki akvarij, koji bi, osim edukacijskog elementa, imao i turističku važnost

Kompleks nekretnina Gredelj, površine 130.625 kvadratnih metara, kupio je 2006. Grad Zagreb od TŽV-a Gredelj d.o.o. za cijenu od 88,2 milijuna eura. Sljedeće godine ZGH za isti iznos od Grada kupuje zemljište te uz navedenu cijenu plaća i porez na nekretnine od gotovo 31 milijuna kuna.

Zagrebački holding je na temelju ugovora o unosu nekretnina u temeljni kapital Zagreb Centruma tijekom rujna 2009. godine izvršio dokapitalizaciju na način da je nekretninu TŽV Gredelj prenio na društvo Zagreb Centrum d. d. U rujnu 2011. izvršeno je pripajanje Zagreb Centruma Zagrebačkom holdingu.

Iako se investicije nisu realizirale, Grad Zagreb, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, u suradnji sa Zagrebačkim holdingom, Službom za upravljanje imovinom, uz konzultantsku pomoć koju je osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, razrađuje projektnu ideju Zagrebačkog kreativnog klastera.


'Međunarodno iskustvo pokazuje da kreativne industrije (arhitektura, dizajn, softver&multimedija, oglašavanje, filmska i glazbena produkcija, moda, izdavaštvo itd.) profitiraju kad su međusobno prostorno povezane i umrežene. Ovakvi prostori, osim dodane vrijednosti koju stvaraju i svoje uloge u poticanju razvoja gospodarstva temeljenog na kreativnim idejama, snažno doprinose ukupnom imidžu grada i najčešće su pokretači urbane obnove zanemarenih i podiskorištenih gradskih prostora.

Zagrebački kreativni klaster predstavlja razvojni potencijal, ne samo za značajniju gospodarsku korist već i za kulturnu identifikaciju grada, turističku privlačnost i njegovu međunarodnu prepoznatljivost', stoji na Facebook profilu Milana Bandića.
Cilj je privući profesionalce iz kreativnih industrija u neiskorištene prostore na lokaciji Gredelj, omogućiti im zajedničku infrastrukturu, međusobno umrežavanje i povezivanje s naručiteljima i modelima implementacije kreativnih zamisli.

Anketa zainteresiranosti potencijalnih članova klastera, provedena zasad putem Udruženja hrvatskih arhitekata i Hrvatskog društva dizajnera te među tvrtkama čije kreativno područje obuhvaća izradu multimedije i softvera, ukazala je na interes i gotovo apsolutnu podršku fizičkom povezivanju kreativnih industrija na lokaciji Gredelj.


Planira se rekonstrukcija i prenamjena dvije postojeće građevine zaštićene na nacionalnoj razini kao industrijska baština. Bandić se nada kako će projekt biti financiran sredstvima iz fondova EU-a s obzirom na to da Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a financira tehničku pomoć pripreme ovoga projekta, a u najavi je moguće sufinanciranje pripreme arhitektonske projektne dokumentacije.

Osim revitalizacije Gredeljeve baštine, Bandić iz rukava izvlači još jedan megaprojekt: Aquarium Zagreb. Nositelji projekta je tvrtka Adria Ihtis d.o.o., Arhitektonski fakultet i Veterinarski fakultet iz Zagreba, a cilj je prikazati nacionalno podvodno bogatstvo te stvoriti novi turistički proizvod Zagreba.

'Objekt Aquariuma Zagreb bit će građen na osnovi najnovijih znanstvenih dostignuća vezanih uz ekološku gradnju. Bit će to potpuno energetsko-zeleni, ekološki objekt bez emisije CO2 plinova, objekt koji će gotovo 100 posto funkcionirati na principu iskorištavanja energije sunca, vode i zemlje bez potrebe trošenja vanjskih energenata.

Financiranje projekta predviđeno je iz operativnih programa EU-a, ali i oblikom javno-privatnog partnerstva, a u Aquariumu bi bilo zaposleno 50 osoba. Oba su projekta tek u razradi stoga nije poznata ni cijena, a ne spominje se ni moguća lokacija za megaakvarij.