istraživanje pokazalo

Pacijenti iz pakla: Polovica liječnika u svijetu seksualno uznemiravana

09.09.2024 u 14:12

Bionic
Reading

Prema novom provedenom istraživanju, gotovo su polovicu liječnika u svijetu seksualno uznemiravali pacijenti, što je potaknulo provedbu mjera za uzbunu u takvim situacijama da bi se spriječilo njihovo neželjeno ponašanje

Više od polovice (52,2 posto) liječnica doživjelo je seksualno uznemiravanje te su one češće od svojih muških kolega (34,4 posto) mete vulgarnih pacijenata, prenosi The Guardian.

Liječnici su izloženi mnogim vrstama seksualnog uznemiravanja, uključujući neželjenu seksualnu pažnju i viceve seksualne prirode. Pacijenti ne staju samo na vicevima i odmjeravanju, već idu toliko daleko da pozivaju liječnike na spojeve, dodiruju ih na neprikladne načine te im šalju romantične poruke i pisma.

Osim toga, oni vode borbe s ljudima koji im, ničim izazvani, otkrivaju intimne dijelove tijela ili imaju neprikladne reakcije u slučaju pregleda koji iziskuju dodir pa ih zadesi erekcija ili dožive neugodne seksualne komentare i aluzije. Ima i onih koji su toliko arogantni da nepotrebno zahtijevaju takav pregled.

Što je sa zaštitom liječnika?

Nalazi su proizašli iz metaanalize 22 prethodno objavljena istraživačka rada na tu temu iz različitih dijelova svijeta, a analizirala ih je dr. Caroline Kamau-Mitchell s Birkbeck Collegea, dijela Sveučilišta u Londonu.

Kamau-Mitchell rekla je da bi visoka učestalost seksualnog uznemiravanja koju provode pacijenti trebala natjerati bolnice, klinike i druge pružatelje zdravstvene skrbi da poduzmu čvrste mjere kako bi zaštitili svoje liječnike od seksualnih manijaka kojima je potrebna druga vrsta liječničke pomoći.

Kamau-Mitchell tvrdi da liječnicima treba osigurati sigurno radno okruženje, ponajviše kada rade na izoliranim odjelima ili u noćnim smjenama.

Rezultati su alarmantni

Reakcija glavne organizacije koja predstavlja liječnike je šok. Smatraju da su rezultati alarmantni i podržavaju prijedlog sigurnosnih mjera tvrdeći da je liječnicima potrebna zaštita od uznemiravanja što ga doživljavaju od pacijenata, posebno onda kada rade sami.

Bolnice s dugim hodnicima noću mogu biti tihe i mračne, a često je osoblje tada prisiljeno parkirati daleko i na neosvijetljenim mjestima. Alarmi za paniku i kamere mogli bi pružiti zaštitu liječnicima i osjećaj sigurnosti, posebno onima koji rade sami ili u izoliranim okruženjima, ali pod uvjetom da takve mjere ne ugrožavaju privatnost pacijenata.

Seksualno uznemiravanje koje dožive od pacijenata dovelo je do toga da se liječnici osjećaju fizički nesigurno dok su na poslu i u nekim slučajevima zaključavaju vrata svojih ordinacija kada su sami.

NHS-u se ne žuri

U nalazima se navodi da je od sedam zemalja za koje postoje pouzdani dokazi o razmjerima problema postotak liječnika koji su doživjeli seksualno uznemiravanje najveći bio u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, zatim Kanadi, Australiji, Izraelu, Njemačkoj te Maleziji.

Kanali za prijavu Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) su loši jer postoje vrlo jasni postupci kada pacijenti žele prijaviti uznemiravanje liječnika, a mnogo manje podrške postoji za liječnike da izraze zabrinutost zbog ponašanja pacijenata prema njima. Seksualno uznemiravanje i činjenica da se nitko iz NHS-a tome nije u stanju pošteno posvetiti jedan je od razloga zbog kojih liječnici napuštaju Nacionalnu zdravstvenu službu.