... i maslinovo ulje pretvaraju se u pećnici u naajslasniji kasnojesenskoranozimski doručak. Provjerite ;)
Za one koji ovaj recept nisu pronašli u jednoj od prethodnih Mrvica - objavljujem ga u svojoj kući, jerbo je toliko dobar da ga je grijeh ne isprobati!
U zadnjem pohodu po Istri iskamčila sam Rossijevo maslinovo ulje, lješnjake mi je dala, na degustaciju, prijateljica od dragog čiji otac uzgaja iste negdje u Iloku, a mandarine su pristigle iz Dalmacije, od prijatelja, ovaj vikend. I kako da ne učinim sebi i svima koji me okružuju uslugu i ne načinim ovu bogatu, ali ne preslatku slasticu, za doručak?
Zalijem je Veronikinim jogurtom, naribam korice nešpricane mandarine i poškropim s par kapi maslinovog ulja.
U verziji koju vidite koristila sam smeđi šećer, zato je tako tamno tijesto, a i okus je drugačiji od onoga kojeg stvara kombinacija s običnim, bijelim kristalnim šećerom ili pak lagano smeđim, također kristalnim
Zato preporučam da koristite bijeli, jer ćete tako bolje osjetiti kako se divno slažu prženi lješnjaci, maslinovo ulje i mandarine. Njamac
za 1 srednji kalup za pite
200 g prženih lješnjaka
50 g palente
50 g brašna
8 žlica maslinovog ulja sa svježim sokom 2, 3 cijeđene mandarine
100 g maslaca
3 jaja
1 žličica praška za pecivo
100 g lagano smeđeg ili bijelog kristalnog šećera
Zagrijte pećnicu na 150 C.
Rastopite maslac i dodajte mu maslinovo ulje i sok mandarina. Promiješajte.
U posebnoj posubi pomiješajte suhe sastojke i lješnjake.
U još jednoj, posebnoj, posudi izmiksajte jaja i šećer dok se ne pretvore u svjetložutu pjenicu.
Dodajte suhe sastojke mokrima ili obrnuto, promiješajte i ne čudite se što vam je tijesto dosta tekuće. Takvo mora biti.
Izlijte ga u prethodno masnim papirom obloženi kalup i pecite 45 minuta.
Kad je tijesto dobilo hruskavu koricu po površini izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi
Servirajte s malo jogurta, naribane korice mandarine i par kapi maslinovog ulja