Žitarice čine temelj prehrane modernog čovjeka u većem dijelu svijeta pa tako i kod nas. To je, nažalost, krivi pristup kojeg se pod hitno trebamo riješiti, odnosno promijeniti ga radi očuvanja zdravlja, ali i ljepšeg tijela. Jurica ovaj tjedan savjetuje što jesti umjesto pšenice i koju dijetu treba izbjegavati
GMO uzgoj, meso puno antibiotika, ribe iz uzgoja, pesticidi i konzervansi; gazirana pića, zasićene i transmasnoće, hrpe soli i šećera, višestruko prerađivana hrana i piće. Takva hrana je vrlo lako dostupna i nažalost jeftinija - nerijetko pakirana u kutije/folije jarkih, oku privlačnih boja. Financijski je zahtjevno svakodnevno jesti ekološku hranu i teško je naći komad zemlje za uzgoj gdje vam vjetar neće s obližnje njive nositi susjedove pesticide. Još je gora brojka onih koji više ni ne znaju kako izgleda svježi bosiljak ili peršin, ali znaju kako izgledaju majoneza ili štapići pohane ribe koja u stvari nije riba.
Ni ne trepneš, a već sam sebi zvučiš kao utopijski junak koji grca u mulju izokrenutih vrijednosti. Zatim se pitaš kako i nećeš postati takav kada se s jedne strane baviš svom spomenutom problematikom, a s druge prolazeći omiljenom knjižarom ili web stranicama čitaš, poput onih sjajnih pakiranja, sjajne naslove najprodavanijih knjiga. Eto, sada je jedan od najvećih hitova dijeta 'paleo', tj. prehrana po principu prehrane naših pećinskih predaka iz paleolitskog vremena. Kao da dijeta po zoni nije bila dovoljna, a kamoli Atkins, sad bismo se trebali prehranjivati jedući sve što bi se moglo jesti tek ubrano s grane.
Meso je temelj, a vode se polemike je li bolje jesti i masno ili samo nemasno; jede se povrće koje se može jesti i sirovo - time otpadaju krumpiri, mahunarke, grahorice i slično škrobnije povrće; voće se većinom izbjegava ili jede ono kiselije; orašasti plodovi da, ali u manjim količinama – kikiriki i indijski orašćići ne jer se ne mogu jesti ubrani s biljke; mliječni proizvodi... Ta ‘ko je vidio mlijeka i sira u paleolitiku?! Od ulja se smiju jesti maslinovo, laneno i kanola. Kokosovo ulje ne. Riblje ulje kao suplement se preporučuje, baš onako kako su ga i preci jeli u kapsulama ili na žlicu. Voda i čaj može, a oko kave i dijetalnih napitaka pobornici dijete paleo prepiru se. Alkohol nikako, osim čašica ako je svečana prigoda – kao recimo kada muškarci dođu iz lova s oderanim mamutom pa će svi u pećini proslavit uz pivkana ili čašicu rakije. Aha...
Naravno, sve savjete ćemo pročitati u elektroničkom izdanju na tabletu, voditi dnevnik na nekoj od xy aplikacija i sve iskustvo podijeliti s prijateljima na fejsu dok ogrnuti krznom iz prikrajka vrebamo plijen s prstom na okidaču miša. Onom lijevom. Glavno da jedemo k’o što je jeo moderni čovjek kamenog doba.
Ta kome trebaju putovanja u svemir i potraga za izvanzemaljskim životom kad smo i ovdje svjedoci razlika i gluposti galaktičkih razmjera. Ako mislite da govorim kaj god, prisjetimo se novosti zadnjih tjedana. Pleme Andamanskog otočja na Pacifiku pleše dok im turisti na safariju bacaju hranu kao stoci; bogati gosti plaćaju da ih se prve spasi s tonućeg kruzera dok kapetan broda veselo hopa na obali; mi malo kukamo ZA pa malo PROTIV ulaska u EU... E, živote, smiješan li si. Da se uplašiš nad ponašanjem Homo sapiensa koji bi se iz trenutnog hira isfuravali na Homo habilisa. Pritom moram spomenuti film 'Idioti budućnosti' ('Idiocracy') i zapitati se kada postajemo homo stultus?
Vođen vlastitim iskustvom, mogu vam reći da slobodno zaboravite na dijete bez škrobnih ugljikohidrata ili s njihovim niskim unosom. Točno je da daju brze i odlične rezultate, ali morate imati čelični karakter da se ne odate jo-jo efektu. Usto, glukoza je važan nutrijent, posebice kod ljudi čija tijela ne mogu proizvesti glukozu iz bjelančevina. Manjak glukoze može uzrokovati rast kolesterola, gubitak energije i, zbog pojačanog unosa bjelančevina, pogoršati funkciju bubrega, čija će apsorpcija ujedno biti lošija. Dakle, ako i probate takvu dijetu, slušajte vlastito tijelo i nadajte se da niste u grupi tih ljudi.
Ono što bi svakako trebali izbjegavati jest pšenica. Hibridizacija, odnosno križanje je uništilo ovo žito, povećavajući razinu glutena do te mjere da sve više ljudi obolijeva od celijaklije - netolerancije na gluten, koji još nalazimo i u ječmu te raži. Sejtan, vegansko 'meso', sačinjeno je od čistog glutena pa i to treba izbjegavati. Pogađa malo crijevo uzrokovajući proljev ili zatvor, mučninu, bolove u trbuhu. S vremenom će oštetiti crijevo koje će tada manje upijati kalcij i željezo, potičući osteoporozu ili anemiju te ostale zdravstvene probleme.
Što jesti umjesto toga? Rižu. Smeđu ili bijelu. Ako imate problema s probavom, još je bolja bijela riža. Možete jesti i batate te ozloglašeni krumpir. Kuhane u vodi ili na pari. Bez maslaca, margarina ili masti. Vlakna, vitamini, minerali i ostale hranjive tvari neću ni spominjati i zamarati vas detaljima, jer bi ostale prednosti tražile tridesetak stranica teksta.
Držite takve škrobne ugljikohidrate na otprilike trideset posto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa i nećete nikada imati problema s probavom, teškim dijetama pa tako ni s linijom. Naročito ako se prošećete u nabavku hrane i zaboravite auto, bus ili tramvaj.
Zaključak jest u raznolikosti i umjerenosti onoga što smijemo jesti. Onoga što Homo sapiens još nije uništio svojim napretkom.