RASPUŠTENA KOMISIJA

Pamtite li skandal s pomilovanjima na Pantovčaku? Ispitali smo kako danas stoje stvari

17.03.2017 u 21:07

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 13 mjeseci nakon što je raspustila Komisiju za pomilovanja zbog skandala, nakon kojeg je Vladimir Šeks morao napustiti savjetničku poziciju, još nije imenovala novu, a po svemu sudeći i neće tako skoro

Na upit tportala planira li predsjednica formirati novu komisiju, s Pantovčaka odgovaraju da Zakon o pomilovanju ne sadrži nikakve rokove za donošenje odluke o pomilovanju ni odredbe o Komisiji za pomilovanja. Poručuju da spomenutu komisiju treba promatrati u kontekstu klasičnih savjetodavnih tijela predsjednice Republike Hrvatske, a ne u kontekstu tijela čiji se sastav, ovlasti i način odlučivanja propisuju zakonom.

Naglašavaju da predsjednica Republike može donijeti odluku o pomilovanjima i bez Komisije za pomilovanja. U navedenom slučaju moguća su sljedeća rješenja: odbiti sve zamolbe za pomilovanjima ili usvojiti sve ili dio prijedloga ministra pravosuđa Ante Šprlje kojim predlaže uvažavanje pojedinih zamolbi. Iz navedenog odgovora dade se iščitati da predsjednica ne planira tako skoro oformiti novu Komisiju za pomilovanja, ako uopće.

Na temelju izvješća Ministarstva pravosuđa kojim su obrađene 52 molbe za pomilovanje osuđenih osoba u protekloj godini, predsjednica Grabar Kitarović 12. prosinca 2016. donijela je Odluku o pomilovanjima po molbama osuđenih osoba. Predsjednica Republike pomilovala je ukupno pet osoba tako da im je dodijelila prijevremenu rehabilitaciju, što konkretno znači brisanje podataka iz kaznene evidencije.

Svoju je odluku donijela u skladu s prijedlozima ministra pravosuđa. 'Pritom je predsjednica Republike uzela u obzir obrazloženja prijedloga ministra pravosuđa da se uvaže molbe za pomilovanje osuđenicima koji su u potpunosti izdržali izrečene kazne, nisu skloni protupravnim radnjama, a njihove se osude mogu smatrati kao izolirani slučaj', naveli su nam s Pantovčaka u odgovoru na upit.

U postupku je donošenje Odluke o pomilovanjima po molbama osuđenih osoba. U Ministarstvu pravosuđa otkrili su nam da bi predsjednica trebala odlučiti o 50 molbi dostavljenih na njezinu adresu u siječnju ove godine, za koje još nije donijela odluku. Spomenimo da je od veljače 2016. do srijede, 15. ožujka 2017., Ministarstvo pravosuđa zaprimilo 278 molbi za pomilovanje osuđenih osoba. Otkako je Komisija raspuštena u Ured predsjednice dostavljene su 102 obrađene molbe.

Inače, Komisija ima ulogu pomoći predsjednici države u donošenju odluka o pomilovanju. Riječ je o aktu milosrđa koji ona donosi samostalno. Molbe za pomilovanje podnose se Ministarstvu pravosuđa koje predsjednici, to jest njezinoj komisiji, daje neobvezujuća mišljenja i prijedloge.

Podsjetimo, Grabar Kitarović prije godinu dana našla se u središtu skandala zbog nekoliko kontroverznih pomilovanja. Najproblematičnije su bile odluke o pomilovanju Leona Sulića, osuđenog za kriminal u Croatia busu te Danka Seitera, osuđenog u aferi Karlovačka banka, koji je oprostio kreditni dug Nikoli Hantelu, najvećem donatoru predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović. Komisija koja je odlučivala o molbama zatvorenika bila je raspuštena nakon što je otkriveno da je Vladimir Šeks, u to doba posebni savjetnik predsjednice, lobirao kod članova komisije.

Tražio je od njih da predsjednici predlože pomilovanje Vanje Goldbergera, njegova bivšeg savjetnika koji je bio osuđen zbog dilanja droge. Naposljetku je Goldberger pomilovan, Šeks smijenjen, a komisija raspuštena.