pao dogovor o koridoru

[FOTO/VIDEO] Iz Azovstala evakuirano više od 260 ukrajinskih boraca; oglasio se Zelenski: 'Ovo je težak dan, ali Ukrajini trebaju ukrajinski heroji živi'

16.05.2022 u 22:13

Bionic
Reading

Ukrajinska postrojba Azov koja se skrivala ispod čeličane Azovstal u Mariupolju priopćila je u ponedjeljak da njezin garnizon ispunjava zapovijedi za spašavanje života vojnika, što je, piše Reuters, očigledan znak da bi najduža i najkrvavija bitka u ukrajinskom ratu mogla doći do kraja

Reuters je javio o desetak autobusa s ukrajinskim borcima koji su napustili tvornicu. Nije bilo moguće utvrditi koliko je ljudi bilo u autobusima. Procjenjuje se da se oko 600 boraca nalazi unutar ogromne tvornice iz sovjetskog doba, uključujući desetke ranjenih.

Kako je potvrdila zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar, 53 ranjenih ukrajinskih boraca prebačeno je u Novoazovsk, područje pod ruskom kontrolom. Još 211 boraca odvezeno je u Olenivku, također pod ruskom kontrolom.

'Doći će do razmjene zarobljenika. U tijeku je operacija da se spasi ostatak postrojbe iz Azovstala', poručila je Maliar.

'Kako bi spasili živote, cijeli garnizon Mariupolj provodi odobrenu odluku Vrhovnog vojnog zapovjedništva i nada se potpori ukrajinskog naroda', objavila je pukovnija Azov u objavi na društvenim mrežama.

  • +2
Ranjenici iz Azovstala Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Navode da su branitelji Mariupolja izdržali 82 dana, kupujući vrijeme ostatku Ukrajine da se bore s ruskim snagama i osigurali zapadno oružje potrebno da se izdrži ruski napad.

Zelenski: Ovo je težak dan

O evakuaciji se oglasio i predsjednik Volodimir Zelenski. 'Težak dan. Ali ovaj dan, kao i svi drugi, ima za cilj spašavanje naše zemlje i našeg naroda. Zahvaljujući djelovanju ukrajinske vojske – oružanih snaga Ukrajine, obavještajnih službi, kao i pregovaračke skupine, Međunarodnog odbora Crvenog križa i Ujedinjenih naroda, postoji nada da možemo spasiti živote naših momaka. Želim naglasiti da Ukrajini trebaju ukrajinski heroji živi ', poručio je Zelenski.

Čeličana Azovstal je bila posljednji bastion u nekoć prosperitetnoj luci kojeg su držali Ukrajinci, a sada je u ruševinama nakon višemjesečne ruske opsade koja je, kaže Ukrajina, ubila desetke tisuća ljudi.

Od veljače, razaranja Mariupolja postala su simbol i sposobnosti Ukrajine da se odupre ruskoj invaziji, ali i spremnosti Rusije da uništi ukrajinske gradove koji su se odupirali.

  • +5
Ranjeni ukrajinski borci u Azovstalu Izvor: Profimedia / Autor: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

'Glavno je shvatiti sve rizike, postoji li plan B, jeste li u potpunosti predani tom planu koji mora omogućiti ispunjavanje zadanih zadataka i očuvati živote i zdravlje osoblja? Ovo je najviša razina nadzora nad postrojbama. Tim više kada vašu odluku potvrdi najviše vojno zapovjedništvo', poručio je zapovjednik postrojbe Denis Prokopenko, no nije precizirao kakvu akciju poduzimaju branitelji.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je ranije da je uspostavilo 'humanitarni koridor' za evakuaciju ranjenih ukrajinskih vojnika u Novoazovsk, oko 45 kilometara istočno od Mariupolja, u području pod ruskom kontrolom.