U AUSTRALIJI

Papa ekskomunicirao svećenika zbog žena i gayeva

26.09.2013 u 15:25

Bionic
Reading

Australski svećenik disident Greg Raynolds razriješen je službe i ekskomuniciran iz crkve zbog podrške ženama svećenicama i gayevima. Naređenje za njegovu ekskomunikaciju stiglo je izravno iz Vatikana, a ne na zahtjev nadbiskupa Melbournea Denisa Harta

Reynolds je gnjevan i tvrdi da odluka slijedi tradiciju tajnih prokazivanja u najboljoj po uzoru na inkviziciju, piše The Age. Dokument je napisan ne latinskom, a datiran je na 31. svibnja, dakle u vremenu kada je Svetu Stolicu preuzeo papa Franjo koji je u četvrtak osvojio naslovnice pozivom za manje pravilima opsjednutom Crkvom.

Reynolds je očekivao da bi zbog svojih stajališta mogao biti izbačen iz Crkve, ali nije slutio da će ga ekskomunicirati. No smatra da to neće utjecati na njegovu budućnost, jer je u prošlosti ekskomunikacija bila velika stvar, ali danas je sama hijerarhija izgubila takvo povjerenje i poštovanje', kazao je on.

'Došao sam u ovu situaciju jer sam samo slijedio svoju savjest po pitanju zaređivanja žena i o istospolnim brakovima', kazao je Reynolds. Prema crkvenom učenju, ekskomunikacija je najstroža kazna i znači da takva osoba ne može obavljati nikakvu funkciju unutar Katoličke crkve, ni primati sakramente. Nadbiskup Hart objasnio je da je Reynolds ekskomuniciran jer je nastavio služiti euharistijska slavlja i nakon što mu je to zabranjeno i propovijedati nauk suprotan učenjima Crkve.