zemlja u političkoj krizi

Parlamentarni izbori u Siriji, prosvjednici blokirali autoceste

15.07.2024 u 17:04

Bionic
Reading

Sirijci u područjima pod vladinom kontrolom izlaze u ponedjeljak na parlamentarne izbore koji, prema očekivanjima, ne bi trebali donijeti neka iznenađenja i za koje oporba tvrdi da su obična politička farsa

Glasači biraju 250 zastupnika u parlamentu koji u sirijskom predsjedničkom sustavu nema značajnije ovlasti. Dvije trećine mjesta rezervirano je za zastupnike stranke Baath, predsjednika države Bašara al-Asada.

Pod kontrolom vlade u Damasku otvoreno je 8151 biračko mjesto u 15 izbornih okruga. Za razliku od predsjedničkih izbora, milijuni Sirijaca koji žive u dijaspori, a čiji se broj povećao od početka građanskog rata, nemaju pravo glasa na parlamentarnim izborima.

Ove godine se nadmeće 1516 kandidata za 250 mjesta u Narodnoj skupštini, ali broj registriranih birača nije javno objavljen.

Više od 13 godina od početka sirijskog građanskog rata, Asadova vlada kontrolira većinu Sirije nakon što su joj Iran i Rusija pomogli u borbi protiv pobunjeničkih skupina i prisilili ih na povlačenje.

Sjeveroistok zemlje je i dalje pod Sirijskim demokratskim snagama koje predvode Kurdi, dok sjeverozapad drže islamističke skupine i pobunjenici koje podržava Turska.

Više od pet milijuna Sirijaca je u izbjeglištvu i ne mogu glasati.

Gospodarstvo zemlje je u velikim problemima, inflacija je visoka, a strana ulaganja su gotovo nepostojeća. Sirija je i dalje pod zapadnim sankcijama, a nastojanja UN-a da pronađe političko rješenje za sukob su u zastoju.

Građani se nadaju da će vlada poduzeti opipljive mjere za poboljšanje ekonomske situacije u zemlji, rekao je državni službenik Bassem Badran.

Sirijsko pregovaračko povjerenstvo (SNC) koje predstavlja široku koaliciju glavnostrujaških oporbenih skupina, tvrdi da su izbori prijevara.

"Sve što režim radi na ovim teatralnim parlamentarnim izborima je prijevara kako bi se reproducirao kao totalitarni i autoritarni sistem", rekao je Mohamad Muthhar Shorbaji iz SNC-a.

SNC ima sjedište u Istanbulu.

Shorbaji tvrdi da Sirija "neće postati prava država sve dok se ne održe parlamentarni i predsjednički izbori koji su u okviru političkog rješenja prema rezoluciju 2254 UN-a. Radi se o rezoluciji iz 2015. koja poziva na prekid vatre.

U južnoj pokrajini Sweida, gdje većinu čine pripadnici zajednice Druza i gdje su se skoro godinu dana održavali redovni protesti protiv vlade, upućeni su brojni apeli na bojkot izbora."Ne marionetskoj skupštini", poručuje aktivistkinja iz zajednice Druza.

Prosvjednici su tamo izašli na nekoliko autocesta kako bi spriječili dolazak glasačkih kutija, a stanovnici kažu da je većina birača s pravom glasa poslušala poziv lokalnih starješina da bojkotiraju glasovanje.