OBRAČUN BANDI

Na ulicama Beča bukti krvavi rat Čečena i Sirijaca: 'Samo se jednom umire. Mi se ne bojimo nikog'

12.07.2024 u 22:24

Bionic
Reading

Austrijski list Der Standard donosi ekstenzivnu reportažu o sukobu koji već danima okupira javnost u Beču, a koji se rasplamsao do te mjere da je policija sazvala medije na događaj koji su osiguravali specijalci. Riječ je o sukobu dvaju mafijaških klanova: klana poznatog pod imenom 505 koji uglavnom čine Sirijci, te čečenske mafije koju podržavaju i Turci. Sukobi su krvavi, dogovaraju se na društvenim mrežama, a realiziraju u bečkim parkovima, gdje, na žalost, sve češće stradaju tinejdžeri

Der Standard reportažu počinje prikazom najnovije epizode sukoba koja se dogodila prošle nedjelje u bečkoj četvrti Meidling u jugozapadnom dijelu grada, poznatom po obližnjoj vojarni iznad koje često tutnje helikopteri. No, ovaj ulični rat imao je nešto drukčiju zvučnu kulisu. Maskirani Čečeni noževima i palicama napali su skupinu mladih Afganistanaca, koji im nisu ostali dužni - četvero napadača teško je ozlijeđeno u sukobu.

Ovom je sukobu prethodio krvavi vikend. U petak navečer Sirijci i Čečeni napali su jedni druge drvenim letvama, sprejevima za omamljivanje, noževima i vatrenim oružjem u parku Anton-Kummerer u dijelu grada Brigittenau. U tom je sukobu službeno prijavljeno troje ozlijeđenih, no svjedoci kažu da ih je bilo znatno više. Policija se probudila, pa je prilikom sljedećeg obračuna bandi, u subotu, opet u Brigittenau, uhitila 29-godišnjaka koji bi mogao biti jedan od vođa čečenske bande.

Policija je u srijedu organizirala tiskovnu konferenciju, na kojoj su pripadnike bečke krim policije osiguravali pripadnici specijalne jedinice Kobri. Dietmar Berger, zamjenik voditelja istražne službe u Uredu kriminalističke policije Beča, potvrdio je sva medijska nagađanja, ali obećao da rat bandi na ulicama Beča policija neće dopustiti. Rekao je i kako su Afganistanci u Meidlingu očito bili kolateralne žrtve, stvarna meta su bili Sirijci.

Izvor: Društvene mreže

Što kažu sukobljene strane

Novinari Der Standarda komunicirali su putem Telegrama s pripadnicima obaju bandi, a u spornim kvartovima uspjeli su razgovarati s mladićima turskog porijekla, koji su neizravno uključeni u sukob. Oni tvrde kako su za nerede krivi - Sirijci. 'Nisu svi loši, ali ovi novi koji su došli ovamo donijeli su rat sa sobom u Beč', kaže jedan od mladića, koji kaže da zbog njih više nije smio ići u park. 'U strahu od 505-ice (sleng za sirijsku bandu) pretvarao sam se da sam Srbin', rekao je, jer pripadnici 505 prije započinjanja sukoba navodno pitaju ima li u parku Čečena ili Turaka.

Sirijci pak kažu kako je sukob počeo prije nekoliko mjeseci tučnjavom na Handelskaiju. šetalištu uz dunavsku obalu. 'Pitali su nas jeste li vi Arapi, rekli smo da jesmo. Potom je došlo do svađe', kaže jedan od njih. On priznaje da je surađivao s policijom, no da mu zbog toga sada prijete Čečeni. 'Neću se više miješati. Ali samo da znate - samo se jednom umire. Mi se ne bojimo nikoga na svijetu'.

Čečensku, pak, stranu priče zastupa tiktoker Ahmad Mitaev, poznat po svojevrsnom podcastu 'Cop and Che', koji je jednu od svojih posljednjih objava posvetio nekoliko napada nožem na čečensku zajednicu od strane mladih pripadnika bande 505. Napadali su i maltretirali i čečenske žene te djecu, tvrdi. Prenose i svjedočanstvo Abubakara Dudurkaeva, sugovornika dobro povezanog s mladim Čečenima, koji tvrdi da je u kontaktu s žrtvom jednog od posljednjih napada. Njemu i njegovoj majci 505 je noć prije prijetio nožem. Kada je pomagač pokušao intervenirati, tvrdi Dudurkaev, izboden je.

Sukob i zbog - nogometa

Konflikte dodatno potpiruju događaji u matičnim zemljama: početkom srpnja u Turskoj je masa zapalila sirijske kuće i poslovne prostore nakon što je Sirijac uhićen zbog navodnog silovanja svoje sestrične. Na javnom gledanju utakmice Europskog prvenstva u Njemačkoj između Turske i Austrije, koje se odvijalo u blizini Glavnog kolodvora u Beču došlo je do nereda između pripadnika bande 505 i navijača Turske, u kojima je privedeno više desetaka osoba, a više njih je ozlijeđeno.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Kurier

Sve se priče višestruko potenciraju i umnožavaju neprekidnim dijeljenjem na društvenim mrežama, gdje ih potpiruje bezbroj neprovjerenih glasina o žrtvama različitih sukoba, kako u Beču, tako i izvan njega. K tome, oba klana - a u tome ipak prednjači 505 - lažno se predstavljaju kao trgovci oružjem te se neumjereno hvale brendiranom odjećom i obućom, čime provociraju svoje protivnike.

Der Standard je za komentar upitao i stručnjakinju za integraciju, Eminu Šarić, koja ističe kako mladima, prije svega, nedostaje posla. Ocjenjuje da treba aktivno raditi protiv nasilja i patrijarhalnih rodnih uloga, spasiti dječake i mlade iz njihovih sredina, te posebno - raditi na reduciranju fenomena časti, posebno istaknutom kod Čečena.

Svi se sugovornici slažu da se muslimani - a svi sudionici ovog konflikta su muslimani - ne bi trebali sukobljavati. No, zaključuju sugovornici turskog podrijetla s početka priče: 'Novi Sirijci nemaju što izgubiti. Oni ovdje nemaju obitelj. Mi imamo. Moja majka se boji za mene'.