GRBIN U 'NEDJELJOM U 2'

'Ruska banka je kod SDP-a lobirala da podržimo lex Agrokor!'

30.04.2017 u 14:37

Bionic
Reading

SDP je zahtjevom za razrješenje ministra Marića izazvao potres u Vladi. Što dalje? O tome i ostalim aktualnim političkim temama u emisiji 'Nedjeljom u 2' govorio je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin

'Prošle godine pokrenuli smo sličnu inicijativu, radilo se o Karamarku. Kada vidimo da nešto ne valja, na to moramo ukazati. Mi smo to učinili i pokrenuli postupak opoziva gospodina Marića', kazao je Grbin i najavio i zahtjev za smjenom ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Progovorio je o mogućoj suradnji s Mostom kojoj je on donekle sklon.

'U Mostu su pokazali da imaju elementarni moral kada dođu pred zid. Ne bih rekao da podržavam suradnju s Mostom, podržavam one koji su za zaštitu ljudskih prava, ako oni prihvaćaju elementarne uvjete za suradnju, onda prihvaćamo. Ako su spremni za ozbiljnu suradnju, ako neće gurati populizam za dizanje rejtinga, onda je suradnja moguća. Ovo sve ne govori u prilog tome. No kada je bilo stani-pani, onda su izabrali ispravno. I što se desilo? Plenković sankcionira one koji ukazuju na nepravilno postupanje, a štiti onog koji to radi', smatra Grbin.

Otkrio je jedan detalj oko donošenja 'lex Agrokor'. 'Prilikom pripremnih rasprava o 'lex Agrokor' SDP su kontaktirale te ruske banke i mi smo se sastali s njima. VTB banka. Lobirali su kod nas da lobiramo za taj zakon. Mi nismo to prihvatili', kazao je.

Na pitanje zašto u vrijeme vlade Zoran Milanovića nije zvonilo zvono za uzbunu zbog zaduživanja Agrokora, Grbin je odgovorio da su problemi u Agrokoru produkt politike 90-ih, kada je kompanija nastala.

'Što bismo mi napravili da smo na vlasti? Ako smatramo da se ne može unutar postojećih zakona nešto napraviti, intervenirali bismo u njih. Moglo se mijenjati stečajni zakon. U tom slučaju Hrvatska ne bi imala odgovornost', smatra.

Stanković ga je posjetio na to da je iz Agrokora u vladu Ivice Račana došlo dvoje ljudi, Maja Brinar i Damir Kuštrak, i to početkom 2000-ih, u vrijeme najveće ekspanzije Agrokora.

Grbin je branio bivšeg stranačkog šefa Zorana Milanovića. Naime, smatra da njegovo višemjesečno nepojavljivanje u Saboru nije isto kao u slučaju Tomislava Karamarka, koji, kazao je Grbin, nije u Saboru bio četiri godine.

Stanković ga je pitao i o jednom detalju iz njegova životopisa. Naime, Grbin je prije političke karijere bio odvjetnik, a tijekom tog perioda bio je prokurist jednog trgovačkog društva koje je osnovala obitelj 'debelo ogrezla u kriminal', kako je Stanković kazao.

'To trgovačko društvo bilo je osnovano s jednim ciljem, za jednu financijsku transakciju. Morate znati da sam zastupao i ljude koji su se bavili dilanjem droge, ljude kojima su stavljana na teret kaznena djela kojih biste se gnušali. Povjerenstvo za sukob interesa reklo je da sukoba interesa nema', istaknuo je Grbin.