kina

Peking otvorio ured za zaštitu nacionalne sigurnosti u hongkonškom hotelu

08.07.2020 u 10:10

Bionic
Reading

Nenajavljena ceremonija otvaranja kineskog Ureda za zaštitu nacionalne sigurnosti održana je u srijedu u hongkongškom hotelu

Ured je otvoren tjedan dana nakon što je Peking usvojio kontroverzni zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong. Ured u MetroPark Hotelu, koji se nalazi nasuprot okupljališta prosvjednika Victoria Parka, bit će središte operacija za provođenje zakona po kojemu se oštro kažnjavaju secesija, subverzija, terorizam i strano uplitanje.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam govorila je na ceremoniji, održanoj u 7 i 20 po lokalnom vremenu, nazvavši otvaranje ureda 'povijesnim trenutkom'.

'Svjedočimo još jednoj prekretnici u uspostavi čvrstog pravnog sustava i mehanizma provođenja za očuvanje nacionalne sigurnosti u specijalnoj administrativnoj regiji Hong Konga u Narodnoj Republici Kini', kazala je Lam.

Prisutno je bilo više desetaka dužnosnika, uključujući direktora novog ureda Zhenga Yanxionga, dužnosnika za vezu Hong Konga i Kine, kao i zapovjednike kineske vojske.

Novi je zakon izazvao oštre kritike stanovnika Hong Konga i međunarodne zajednice, a 27 zemalja, uključujući Veliku Britaniju i SAD traži od Kine da odustane od zakona.

Hong Kong, po dogovoru s Velikom Britanijom koja je vratila Hong Kong Kini 1997., uživa autonomiju do 2047. po načelu 'jedna zemlja, dva sustava'. Mnogi smatraju da zakon o nacionalnoj sigurnosti krši načelo o 'jednoj zemlji, dva sustava'.