buran raskol DP-a

Penava o Radiću i odmetnicima: Otišli su podvijena repa, sijevajući najgore uvrede

02.09.2024 u 12:52

Bionic
Reading

Domovinski pokret izabrao je u subotu novo vodstvo pa je tako Ivan Penava potvrdio titulu predsjednika stranke, dok je Stipo Mlinarić Ćipe izabran za njegovog zamjenika. Istovremeno, Mario Radić i Igor Peternel objavili su da su napustili stranku te planiraju osnivanje nove političke opcije.

Nakon burnih unutarstranačkih izbora i raskola, predsjednik Domovinskog pokreta gostovao je u emisiji N1 Studio uživo s Natašom Božić.

Penava je istaknuo da stranka trenutno ima devet zastupnika u Saboru te odgovorio na pitanje hoće li raskol utjecati na stabilnost vladajuće većine. "Damir Biloglav najavljuje da neće podržati većinu, na to ima pravo, ali nekoliko puta je rekao da ako dođe do prijepora u stranci da će vratiti stranci mandat. Vidjet ćemo hoće li se držati toga što je rekao, ako taj mandat i uzme Domovinskom pokretu i krene u političku avanturu s nesretnim završetkom, računamo da će vladajuća većina s osam zastupnika ostati stabilna."

'Nezdravi dio je sam sebe odsjekao'

Dodao je da su se unutar stranke događale mnoge stvari daleko od očiju javnosti, a koje su bile usmjerene na opstruiranje Domovinskog pokreta. Kako je kazao Penava, "nezdravi element je sam napustio stranku svjestan svog poraza na unutarstranačkim izborima, ali nije pokazao profesionalnost da ostane i prihvati poraz.

"Ali nije bilo pristojnosti, profesionalnosti da se ostane i pruži ruku pobjednicima nego se gubitnički, podvijena repa otišlo van, sijevajući iz usta najgore uvrede kao da do sada nismo bili zajedno. Ta nemogućnost trpljenja legitimnog poreza, uvijek netko mora izgubiti u političkim utakmicama, pokazali su da su znali da će izgubiti i da su cijelo vrijeme imali varijantu osnivanja nove stranke. Ta garnitura je osmišljena da sputava Domovinski pokret i nikako da stranka bude ključna snaga u državi."

Penava je kritizirao nemogućnost prihvaćanja legitimnih poraza u političkim borbama, naglašavajući da su gubitnici već imali plan za osnivanje nove stranke. Istaknuo je da su pokušaji ometanja Domovinskog pokreta osmišljeni kako bi se spriječilo da stranka postane ključna politička snaga u zemlji.

Penava je također naglasio da neće sudjelovati u novim prozivkama i sukobima, već će fokusirati energiju na unaprjeđenje Hrvatske. Komentirao je i tvrdnje Marija Radića o primanju tisuću ispisnica iz stranke: "Više ljudi je otišlo iz Sabora nego što imamo ispisnica. Radić je govorio da ima većinu ministara, saborskih zastupnika, pozivao je ljude na ulicu pa nitko nije došao. Iz usta tog čovjeka izlaze podaci koji su neistiniti i za cilj imaju zbunjivati javnost, ali članstvo Domovinskog pokreta zna gdje je."

"Ovo su viđeni scenariji, zna se što se događa s ljudima koji idu u političke avanture, završit će na margini političkog spektra. Zahvaljujući onome što im je dao Domovinski pokret bit će vidljivi još tri i pol godine i onda će nestati", rekao je Penava.

Na pitanje o komunikaciji s premijerom Andrejem Plenkovićem vezano uz vladajuću većinu, Penava je potvrdio da je u kontaktu s Plenkovićem i Jandrokovićem. "Čuo sam se s Plenkovićem i Jandrokovićem, bitno je da stvar funkcionira i da imamo dogovore i razgovore, da možemo kvalitetno upravljati sustavom i državom."

Dabro potvrdio da su pregovori s pojedincima iz oporbe u tijeku

Josip Dabro je također najavio da Domovinski pokret već pregovara s pojedinim članovima oporbe kako bi pojačali snagu vladajuće većine, ali je naglasio da su razgovori još uvijek u ranoj fazi.

Na pitanje koga će Domovinski pokret podržati na predsjedničkim izborima, Penava je rekao: "Jedino su Radić i Peternel odstupali od stranačke politike, za manje od dva tjedna ćemo imati stav predsjedništva na tu temu, do tada su sve opcije otvorene, barem u teoriji."