nastavlja se sukob

Penava spekulira: Radić nije želio biti ministar jer se uplašio sigurnosne provjere?

22.08.2024 u 20:36

Bionic
Reading

Sukob u Domovinskom pokretu potpuno se rasplamsao, a sada su se već počele vaditi i kaznene prijave. O svemu je za Novu TV progovorio predsjednik stranke Ivan Penava

Penava je u razgovoru za Novu TV kazao da ovo što se sada događa u Domovinskom pokretu ne bi nazvao ratom.

'To je jedan destruktivan pojam i riječ, mada se događaju stvari i eskalacije koje mi nije drago vidjeti i koje su destruktivne, koje su mimo nekakvih okvira unutarstranačkih utakmica. Prijava protiv Mlinarića, heroja Domovinskog rata, vukovarskog branitelja, koji je dao cijelog sebe da nadoknadi ono što država nije, istraživati ratne zločine i otkrivati masovne grobnice, i onda ovo doživjeti od člana DP-a koji se naziva domovincem, domoljubom, meni je to gnjusno. Očekivao bih to od neprijatelja Hrvatske, a ne od nekog tko se smatra članom DP-a', rekao je Penava.

Osvrnuo se i na svog glavnog rivala u stranci.

'Podsjećam da Mario Radić nije te stvari govorio kad sam ga stavio na čelo četvrte izborne jedinice, kad smo ostvarivali rezultate, kad smo razgovarali o imenima u Vladi, koje smo danas dio. On mora biti svjestan da je u Slavoniji, gdje smo formalno najjači, doživio debakl, imali smo tri mandata, a pod njime smo na jednom. Lako je pričati, puno je teže raditi. Sve bih to mogao razumjeti, ali da smo destruktivni prema jednom Ćipi Mlinariću, heroju Domovinskog rata…', kaže Penava.

Ponovno je spomenuo kako je Radić odustao od mjesta ministra. 'Kad se povukao od odgovornosti za mjesto ministra demografije, za što smo ga svi svesrdno podržavali, nikad nam nije zapravo objasnio zašto se povukao, ali ono što svi pretpostavljamo je da se uplašio određenih sigurnosnih provjera koje svaki ministar mora proći, ali o tome neka priča gospodin Radić. Ja samo apeliram da iza ovih unutarstranačkih izbora treba ponovno sjesti i razgovarati i ostati kompaktan kao stranka. Međutim, kako ostati kompaktan kada plasirate i zapravo vi gurnete kaznenu prijavu protiv svog člana stranke', poručio je Penava.

Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Penava se, podsjetimo, osvrnuo na kaznenu prijavu protiv kandidata za zamjenika predsjednika stranke Stipe Mlinarića, koju je podignuo brat Marija Radića, Marko. Mlinarić je, prema kaznenoj prijavi, navodno iz udruge 'Centar dr. Ivan Šreter', gdje je predsjednik, tijekom 15 mjeseci izvukao ukupno osam tisuća eura.

'Ja vjerujem svom bratu, rekao je da nema nikakvih saznanja ni o kakvim skupštinama da su bile održane a držao je riječ i iznosio financijski plan taj dio je potpuno neupitan', rekao je Mario Radić za HRT.

'Vidim da gospodin Stipo Mlinarić stavlja neki narativ da je ta udruga sveta, pa naravno da je sveta, naravno da bi trebala biti sveta i moj brat i ja tražimo oca još uvijek, dodaje.

Tvrdi i da kaznena prijava nema veze s događajima u stranci.