penava pobjednik?

U Domovinskom pokretu nema mjesta za obojicu: 'Radiću je ukradena igračka...'

22.08.2024 u 14:05

Bionic
Reading

Uoči unutarstranačkih izbora, koje je predsjednik stranke Ivan Penava sazvao u neobično kratkom roku i uz optužbe za manipulaciju delegatskim sustavom, Domovinski pokret raspada se naočigled javnosti. Dvije struje međusobno se otvoreno optužuju za korupciju i kriminal s jedne, odnosno mutnu ili mračnu prošlost s druge strane, a spominju se i 'marionete', 'podoficiri JNA', 'korumpirani ljudi', 'duboka država s korijenima još od Udbe', 'strukture povezane s tokovima novca' i slično

Sve to odvija se samo nekoliko mjeseci nakon spektakularnog izbornog rezultata, a onda i sklapanja koalicije s dotad omraženim Plenkovićevim HDZ-om, koji su barem odmakli od uvijek omraženog Pupovčevog SDSS-a. Što je zapravo dosad jedini ostvareni cilj DP-a.

Predsjednik Ivan Penava i njegov zamjenik Mario Radić, kojega se od samih početaka proglašava njenim mastermindom, natjecat će se za vođenje stranke - a već sada vidljivo je da u njoj ubuduće neće biti mjesta za obojicu.

Pljušte optužbe

Počelo je otkrićem Nacionala da je Penava u Saboru zaposlio bivšeg poreznika kojega se optužuje za korupciju. Nastavilo se otkrićem Jutarnjeg lista da je Stipe Mlinarić - nakon što se ovaj priklonio Penavi - iz udruge osnovane zbog razotkrivanja srpskih ratnih zločina navodno izvlačio 500 eura mjesečno.

  • +9
Press konferencija Ivana Penave Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Potom je Penava prozvao Radića kao 'podoficira JNA', ovaj je uzvratio pozivom da objavi ratni put svoje obitelji, spominjali su se 'novinari na platnoj listi' i nečiji 'san da se uništi domoljubna Hrvatska' - uglavnom, imamo privilegiju gledati raspad (još jedne) desne stranke u realnom vremenu.

Premijer Plenković i njegova vlada pritom mogu biti sigurni jer obje strane gotovo otvoreno najavljuju nastavak podrške, no s predsjedničkim izborima ići će nešto drugačije i već se čuju najave da DP - tko god njime ovlada - neće podržati ni Zorana Milanovića ni Dragana Primorca.

Radić marginaliziran

Treba kazati da se ova stranka zapravo već raspala kada je iz nje potjeran Miroslav Škoro - čije je ime i prezime, da apsurd bude veći, stajalo u njenom nazivu.

'Da, Mario Radić osmislio je projekt Domovinskog pokreta i u Škorinoj i u Penavinoj verziji, a uvijek je za to imao jednog frontmena i manekena. Nakon raskola sa Škorom pokazao je da posjeduje politički talent, a svakako i financije da se izvuče iz vrlo teške situacije. Umjesto da sada uživa u plodovima svog rada, Radić je unutar stranke marginaliziran - što dokazuje da mu kadroviranje i onda i danas nije bilo baš najpametnije', smatra komunikacijski stručnjak i politički analitičar Jerko Trogrlić.

  • +6
Mario Radić Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

'Penava se od samog početka pokazao kao dobar frontmen jer očito kao gradonačelnik Vukovara ima svoj dio publike na nacionalnoj sceni, iako je njegova aktivnost na njoj bila gotovo pa nikakva. Svojim manevrom s delegatskim sustavom na stranačkim izborima na brzinu je nadigrao Marija Radića i pokazao da će mu, premda je bio dobar izbor, na koncu doći glave', dodaje Trogrlić.

Prljavo rublje koje uoči unutarstranačkih izbora izlazi u javnost, a koje se dosad čuvalo u pripremi, dokazuje koliko su odnosi unutar ove stranke od početka bili neiskreni i bazirani isključivo na interesu, smatra ovaj sugovornik tportala.

Trogrlić se slaže da po dojmu koji trenutno ostavljaju obojica pretendenata na mjesto predsjednika izgleda kao da je ta bitka zapravo već odlučena.

'Po izjavama obojice i ljudima koji se pojavljuju iza njih, doima se da je Ivan Penava već pobijedio. Vrlo je samouvjeren i čini se da kontrolira sve ključne aktere i tokove i njegov tabor je brojniji, moćniji i sigurniji - dok Mario Radić prvi put izgleda kao da je već izgubio i da je u defanzivi, premda je i dalje spreman na svašta. Ukradena mu je igračka i sada je spreman napraviti štetu', tumači Trogrlić.

Korist HDZ-u

'A iza svega ostaju razvaline Domovinskog pokreta, no on će i dalje biti koristan za stabilnost Vlade, jer u koliko god se tabora eventualno podijelio, oni neće htjeti nove izbore. HDZ se dugoročno okoristio ovom situacijom jer mu se koalicijski partner raspao bez toga da su ga oni morali komadati, a i dalje im osigurava stabilnost vlasti', dodaje ovaj analitičar.

Kako bi Domovinski pokret u budućnosti uopće trebao izgledati, po Trogrliću je također vrlo zanimljivo pitanje.

'Bit će intrigantno vidjeti koliko će biti uspješan i opstojan bez Marija Radića kao ključne figure, odnosno bez njegovog intelekta - ali i financija - koji su bili važni za razvoj stranke u oba navrata, dakle i pod Škorom i pod Penavom. Drugim riječima, tek sada će se pokazati je li Penavina ekipa sposobna voditi DP na ovoj razini ili će ga svesti u okvire stranaka krajnje desnice', zaključuje Trogrlić.