KRATKA ANALIZA

Pet stvari koje nas je naučila 'skupina smrti'

18.06.2012 u 10:08

Bionic
Reading

Šest potpuno izjednačenih utakmica, uzbudljiva završnica, apsolutno sve reprezentacije u igri, nekoliko lijepih golova, pozitivnih i negativnih iznenađenja... Ako već moramo koristiti isprane faze i nogomet povezivati sa smrću, onda je ovdje dobro stajao taj naziv

Četiri ekipe čija se imena nalaze u top deset reprezentacija svijeta danas, dvije od njih ispred sebe imaju samo Španjolsku u Europi, preostale dvije još samo Englesku i Hrvatsku. Svi bačeni u istu skupinu, koja je 2. prosinca 2011., čim su ove kuglice spojene, zaradila naziv 'skupine smrti'. Nizozemska, Njemačka, Portugal i Danska, imena su to koja su obećavala pravu ludnicu u skupini B Europskog prvenstva, i koja su nam na kraju tu ludnicu i priredila.

Šest potpuno izjednačenih utakmica, uzbudljiva završnica, sve reprezentacije u igri, nekoliko lijepih golova, pozitivnih i negativnih iznenađenja... Ako već moramo koristiti isprane faze i nogomet povezivati sa smrću, onda je ovdje dobro stajao taj naziv. No ova dešavanja u ovoj skupini i vrijedna su škola za sve nas koji volimo natjecanje reprezentacija. Što smo to, zaista, naučili?

Na našem portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju
– možete nam napisati svoja razmišljanja i ocijeniti kvalitetu nogometa u skupini B.

1. Ništa bez timske igre
Skupina je to koja je prenatrpana velikim zvijezdama, no praksa je pokazala da se do pravog rezultata može doći isključivo kao homogena i jedinstvena momčad. Na svojoj koži to su najbolji osjetili Nizozemci, u čijoj je svlačionici egoizam očito bio standardan gost, a trpio je rezultat. Van Marwijkova momčad djelovala je kao bez glave i repa, s nekoliko igrača koji su igrali svaki svoju utakmicu, i zato ih danas ispraćamo na zrakoplov za Amsterdam. Njemačka mašina nema taj problem, ali ni reprezentacija Danske, koja iako je ispala, barem je časno pala u skupini u kojoj su ih svi odavno otpisali. Na kraju krajeva, i Portugalci su bez Ronalda, koji je u prve dvije utakmice bio izvan forme, osigurali tri boda protiv Danaca i zamalo iznenadili Nijemce. Jednostavno je, nogomet je timski sport u kojem je individualna klasa samo jedan od faktora potrebnih za uspjeh.

2. Obrana kao temelj
U modernom nogometu svi teže posjedu, igru kratkih pasova, brzoj transformaciji i napadačkoj igri, no baza svega je čvrsta i organizirana obrana. Opet su Nizozemci primjer - protiv Portugalaca su imali 61,7 posto posjeda, dvostruko više dodavanja; slično je bilo i u utakmicama s Nijemcima i Dancima. No na kraju su završili s nula bodova na kontu, prvenstveno zahvaljujući jeftino primljenim golovima, gdje je njihova obrana djelovala naivno. Nijemci su odigrali dijametralno suprotno, nakon strahovanja da stoperski par Badstuber - Hummels nije u stanju iznijeti teret, ovi su odgovorili solidnim izdanjem u sve tri utakmice. Portugalci su imali nešto više problema, ali ne da ne bi mogli uhvatiti drugu poziciju.

3. Nikada ne podcijeni protivnika
Već spomenutog 2. prosinca svi 'stručnjaci' su se složili - Danska je u ovoj skupini prežaljena, nema potrebe da gube vrijeme i bespotrebno troše novac, oni nemaju nikakvih šansi. Naravno, bilo je to pogrešno. Danci su ti koji su poremetili račune u ovoj skupini; njihova pobjeda nad Nizozemcima u prvom kolu jedno je od najvećih iznenađenja prvenstva, ali istodobno i signal da je u ovoj skupini sve moguće. Kao apsolutni autsajder su ušli u sve tri utakmice, jednu dobili, a u preostale dvije bili jako blizu. Ovo je Europsko prvenstvo, ovdje nema slabih, nema autsajdera, svako je u stanju pobijediti svakoga. Zato nikada ne podcijeniti nijednu selekciju.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!


4. Nijemci su konstanta
Možete li zamisliti veliko natjecanje na kojem nema Nijemaca? A možete li ga zamisliti da Nijemci nisu među favoritima? Čuvena mudrost Garryja Linekerra gotovo pa je istina - ovo je igra u kojoj Njemačka uvijek pobjeđuje. Dobro, malo je pretjerano, ali Nijemci zaista jesu konstanta svjetskog nogometa. Na svjetskim prvenstvima u skupini su ostali jednom, i to daleke 1938. u Francuskoj, na Europskim su imali tek onu krizu s početka novog milenija (i tada su igrali finale SP!). Jednostavno je, prije velikog natjecanja Nijemce, bez obzira kakvu ekipu imali, nikada ne smijete isključiti. I sada su im se stvari poklopile sjajno, imaju odličnu generaciju i djeluju jako dobro. Među favoritima su za osvajanje prvenstva, to je sigurno. Opet!

5. Ronaldo je najbolji napadač Europe
Jako loše izdanje nogometaša Real Madrida kao da je jedva dočekalo pola Europe. Razglabali smo o tome gdje je nestao Cristiano, što se desilo s čovjekom koji je u samo u prvenstvu zabio preko stotinu golova za Real, analizirali njegove promašaje u detalje... No Ronaldo je eksplodirao kada je najviše trebalo, u odlučujućem susretu s Nizozemcima. Djelovao je nezaustavljivo, gazio protivnika, zabio dva puta, stativa ga je spriječila još dva puta. Možete ga voljeti ili ne voljeti, možda previše razmišlja o frizuri i imidžu, možda je pretjerano samouvjeren i arogantan. Ali Cristiano Ronaldo je u ovom trenutku možda i najbolji Europljanin koji se bavi nogometom, i to treba priznati.