IZJAVE NAKON SASTANKA

Petrov žuri na premijeru 'Gazde', Plenković želi manje ministarstava

04.10.2016 u 20:21

Bionic
Reading

Čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov dali su kratke izjave za medije nakon današnjeg višesatnog sastanka na Trgu žrtava fašizma

'Govorili smo vrlo detaljno o nadležnostima u pojedinim resorima, broju ministarstava, kao i precizno identificiranim željama i ambicijama HDZ-a i Mosta po resorima na koje smo trenutno fokusirani i koji su naši prioriteti. Današnjim razgovorima blizu smo rješenja koje će omogućiti učinkovitu, racionalnu i kvalitetnu Vladu. Sutra ćemo nastaviti razgovore na sastanku na kojem bismo bili u poziciji sasvim se približiti našem cilju uspostavljanja kvalitetne suradnje HDZ-a i Mosta kao dvaju partnera buduće stabilne parlamentarne većine i buduće stabilne Vlade', izjavio je Andrej Plenković nakon pete runde pregovora o sastavljanju Vlade.

Božo Petrov
je okupljenim novinarima nakon višesatnog sastanka izjavio kako su predstavnici Mosta ‘dobili prijedloge HDZ-a, a dali smo i svoje prijedloge o tome kako vidimo izvršnu vlast’. 'Sutra nastavljamo razgovore i nadam se da će se na kraju postići dogovor. Mislim da je realno očekivati razrješenje u ovih nekoliko dana', rekao je Petrov.

Nije želio komentirati informacije da bi Most mogao zamijeniti MUP mjestom predsjednika Sabora, niti je htio otkriti što je sigurno dogovoreno.

‘Sada ćemo proći kroz te prijedloge na svojim stranačkim tijelima i mislim da će se sve riješiti u sljedećih nekoliko dana’, rekao je Petrov i dodao kako ‘ne bi bilo dobro izlaziti s bilo kakvim imenima u resorima’.

‘Možemo samo reći da smo na početku rekli da će se dogovarati cjelokupni paket, pa će se onda sve znati’, bio je štur Petrov, dodajući kako mu je sada ‘plan otići na premijeru filma ‘Gazda’, nadam se da nismo zakasnili'. Dokumentarni film 'Gazda' redatelja Darija Juričanabavi se poslovnim usponom Ivice Todorića.

Osim Petrova, na premijeru su išli Ivan Kovačić i Nikola Grmoja

Andrej Plenković je pak dodao da je ‘prioritet dogovoriti većinu HDZ-a i Mosta te poseban dogovor s osam predstavnika manjina’.

‘Nadam se da će sve to rezultirati velikom potporom kad dođemo kod predsjednice Republike. Radimo i na tome da broj ministarstva bude nešto manji, a sada ih je dvadeset’, zaključio je Plenković. Podsjetimo, u medijima su se spominjale opcije ukidanja Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, pri čemu bi se regionalni razvoj pripojio Ministarstvu poljoprivrede, dok bi EU fondovi bili uklopljeni u Ministarstvo financija.

Ovaj tjedan, potvrdio je Plenković, nastavit će se i razgovori sa zastupnicima manjina iako je cilj složiti parlamentarnu većinu HDZ-a i Mosta.