Pileća juha kao čušpajz odnosno topla okrjepa!

Pileća juha kao čušpajz odnosno topla okrjepa!

10.10.2011 u 10:50

Bionic
Reading

Pileća juha kao čušpajz odnosno topla okrjepa!

Brrrr ... hladno je! Otvaram sezonu juha koje nalikuju na čušpajze (variva) i čušpajze (variva) kao takve/a. Ovo je složenac od onoga što pronađoh u frižideru i začina koji se dobro drže, jer su pored prozora u kuhinji gdje ima najviše topline i sunca.

Ova je juha/čušpajz idealna kad vam je hladno, curi vam nos i malo ste tužni, jer počelo je razdoblje introspekcije pa vam se možda ne sviđa sve što vidite u sebi i izvan sebe.

Pileće su juhe inače poznati i najdjelotvorniji comfort food koji bi utješio i najtužnijeg stvora na Planeti. A i dobar su lijek protiv gripe koju još nećemo uzimati u obzir, jer joj nije sezona :P.

Potrebno vam je samo malo mašte, spoj namirnica kojima ćete oslikati ovo jesensko vrijeme, drhtavica i veliki lonac!

za 4 osobe

1 paketić za juhu (pileći, sa svim dodacima, složit će vam ga na tržnici, u mesnici bez problema)
1 grincajg (također složivo od strane kumica; sadrži mrkvu, celer, peršin što je basic za svaku juhu)
2 glavice luka
200 g shitake gljiva
par komada muškatne bundeve
1 poriluk
2, 3 česna češnjaka
šaka mahuna (ako ste ih kupili ovo ljeto i uspjeli smrznuti)
malo svježeg korijandra
malo svježeg bosiljka
krupna sol
maslinovo ulje
papar
komadi pilećeg mesa

U veliki lonac stavite pileće meso iz paketića za juhu, narezane dvije glavice luka, celer, mrkvu, korabicu, peršin. Posolite i popaprite i pustite da krčka na laganoj vatri 40ak minuta do sat vremena. Dodajte maslinovo ulje, listove peršina, celera i korabice desetak minuta prije kraja. Kad je juha gotova, procijedite je i odvojite višak tekućine za pileći temeljac kojega možete zamrznuti i koristiti u pripremi raznih rižota i čušpajza.

U tekuću, praznu juhu ubacite domaću tjesteninu i pustite da zakuha, na laganoj vatri. Potom ubacite mahune, bundevu i poriluk. Shitake možete skuhati posebno u manjem loncu u koji ste prethodno ubacili malo soli i maslinovog ulja. Dovoljno ih je par minuta prokuhati u kipućoj vodi.

Kad se sve skuha, u velikom i malom loncu, ubacite gljive u juhu, dakle veliki lonac, dobro promiješajte, dodajte komade pilećeg mesa koje ste prethodno skinuli s kostiju i komada piletine iz paketića za juhu.

Servirajte toplo, s malo korijandra, bosiljka, maslinovog ulja, tabasca i par kapi limuna.

Em je hranjivo, em grije, em tješi, em podsjeća na Aziju. Slurp


Ovako izgleda dio pilećeg paketića za juhu. Vegetarijanci i vegani - isprike zbog eksplicitne fotografije


Svježi začini koji će juhi/čušpajzu dati malo egzotičan okus, pa će nalikovati na divne azijske juhe :P


Bosiljak, ljubičasti i zeleni


Šaka smrznutih, očišćenih mahuna


Oprane, narezane shitake gljive


Svega pomalo; muškatna bundeva, češnjak i poriluk


Famous basic grincajg; u koji još ide i korabica :)


Ta daaa! Juha/čušpajz u kojoj je i domaća tjestenina i malo maslinovog ulja i par kapi limuna!


Close up!


Servirano za dvoje :) ... nakon odgledane epizode Anthony Bourdaina u Kambodži!

Glazbu odabrala moja Nike :) :*