Obilje antioksidansa iz svježeg manga djeluje povoljno u prehrani ljudi s problemima krvožilnog sustava. Zbog mnogo vlakana, koristan je i kod ljudi s usporenom probavom
SASTOJCI:
Tijesto:
90 g maslaca, narezanog na kocke
1 žlica ulja
3 žlice vode
1 žlica šećera
1/4 žličice šećera
150 g brašna
Nadjev:
250 g krem sira
220 g šećera
100 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
120 ml milerama
1 štapić vanilije
2 i pol žlice brašna
malo soli
3 jaja
2 velika zrela manga
1 žlica soka od limuna
150 ml slatkog vrhnja
1 žlica šećera
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 210°C.
U staklenoj vatrostalnoj posudi, pomiješajte maslac, ulje, vodu, šećer i sol.
Stavite posudu u pećnicu na 15 minuta, dok maslac nije rastopljen i kad počinje dobivati zlatnu boju.
Izvadite iz pećnice, ubacite brašno i promiješajte dok ne dobijete tijesto koje se odvaja od stijenki posude.
Prebacite tijesto u kalup za pite i razmažite ga malo spatulom.
Kad se tijesto malo ohladi, obložite tijesto, uz pomoć dlanova, jednoliko po cijelom kalupu. Sačuvajte mali komad tijesta kako biste kasnije zakrpali eventualne napukline. Ispikajte tijesto vilicom i pecite oko 15 minuta, dok tijesto ne dobije zlatnu boju.
Smanjite temperaturu pećnice na 160°C.
Izmiksajte krem sir sa šećerom. Dodajte sok, mileram i sjemenke iz štapića vanilije. Umiješajte brašno i sol, a zatim jaja. Promiješajte dobro.
Ulijte nadjev u pečeno tijesto i vratite u pećnicu na oko sat vremena, dok se nadjev ne stisne. Ohladite.
Ogulite mango, odstranite dvije polovice sa svake strane koštice i mandolinom ili guljačem za krumpir narežite na tanke trake. Pomiješajte trake manga s limunovim sokom.
Istucite slatko vrhnje sa šećerom u šlag, premažite preko nadjeva od sira i poslažite trake manga po vrhu.