ulaganja u vojsku

Plenković najavio: Uz haubice i HIMARS, nabavljamo i moderne zapadne tenkove

06.08.2024 u 07:55

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković na proslavi obljetnice VRO Oluja u Kninu u ponedjeljak najavio je daljnja ulaganja u Hrvatsku vojsku

Plenković je podsjetio da je proračun za obranu povećan za 122 posto, potvrdio je da će svih 12 borbenih aviona Rafale stići u Hrvatsku do sredine sljedeće godine.

'Vodimo računa o modernizaciji i drugih grana Hrvatske vojske. Uz zrakoplovstvo ulažemo u kopnenu vojsku. Hrvatska je pokrenula proces nabave samohodnih haubica od 155 mm Ceasar', dodao je.

Topnički sustav Caesar Izvor: Profimedia / Autor: Nicolas TUCAT / AFP / Profimedia

U planu je, napominje, nabava i moćnih američkih samovoznih višecijevnih lansera raketa HIMARS, nabava modernog zapadnog tenka za hrvatsku kopnenu vojsku, 'kao i posebno važna u ovom mandatu modernizacija i opremanje hrvatske ratne mornarice'. Plenković nije rekao koji bi se tenkovi mogli nabaviti, a u igri bi mogli biti njemački Leopard, francuski Leclerc ili američki Abrams ili neki drugi. Hrvatska vojska trenutno ima oko 70 tenkova M-84, a riječ je o naprednijim inačicama sovjetskih tenkova T-72, no nije poznato koliko od tih tenkova je operativno.

  • +3
HIMARS Izvor: Profimedia / Autor: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

'To ćemo činiti jer smo svjesni koliko je sigurnost bitna, koliko nas iskustvo s početka devedesetih uči da Hrvatska mora biti u stanju osloniti se na svoje snage i naravno potencirati i multiplicirati svoj osnaženi međunarodni položaj i u Sjevernoatlantskom savezu i u NATO-u', naglasio je premijer u ponedjeljak.