veliki šoping

Naoružani do zuba: Hrvatska vojska nabavlja bacače HIMARS, haubice CAESAR i Bayraktare

02.08.2024 u 09:31

Bionic
Reading

Prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, Hrvatska vojska ozbiljno se oprema - dolaze moćni američki raketni bacači HIMARS, francuske haubice Caesar i turski dronovi Bayraktar

Jutarnji list saznaje da je fokus na opremanju Kopnene vojske novim moćnim dalekometnim sustavima velike paljbene moći.

Prema njihovim informacijama, do kraja ove godine sa Sjedinjenim Američkim Državama mogao bi biti potpisan ugovor vrijedan oko 300 milijuna dolara za nabavu višecijevnog raketnog bacača M142 HIMARS. Riječ je o izuzetno pokretljivom topničkom sustavu zemlja-zemlja na kotačima. Prema dostupnim informacijama, pregovori sa SAD-om trajali su oko dvije godine, a nabavlja se potpuno novi sustav.

  • +3
HIMARS Izvor: Profimedia / Autor: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Osim toga, pokrenut je proces nabave samohodnih haubica Caesar kalibra 155 milimetara unutar programa zajedničke nabave EU-a.

Caesar su komplementarne s postojećim njemačkim haubicama PhZ 200, a izuzetno su pokretljive i montirane na vojni kamion. Domet im je oko 40 kilometara te mogu ispaliti šest granata u minuti.

Topnički sustav Caesar Izvor: Profimedia / Autor: Nicolas TUCAT / AFP / Profimedia

Za kraj, nabavljaju se turski dronovi Bayraktar, za koje će otići oko 60 milijuna eura. Prvi dronovi u Hrvatsku bi mogli stići već iduće godine, a jedan košta oko pet milijuna dolara.

Uz sve to, u Finskoj će se kupiti 30 novih oklopnih vozila Patria, a već u rujnu ove godine u službu ulaze i modernizirana vozila Bradley.

  • +28
Vozila Bradley u tvrtki Đuro Đaković Izvor: Cropix / Autor: Nenad Opacak