nakon sjednice vrha hdz-a

Plenković o raskolu u DP-u: 'Stabilnost Vlade nikako nije upitna'

20.08.2024 u 18:10

Bionic
Reading

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, predsjednik stranke Andreja Plenkovića dao je izjavu za medije

Danas se održala sjednica Predsjedništva HDZ-a, a nakon nje premijer Andreja Plenkovića stao je pred novinare te prokomentirao aktualnosti.

Plenković je najprije potvrdio podršku Dubravki Šuici u novom mandatu u Europskoj komisiji, ali i Draganu Primorcu kao kandidatu za predsjednika.

'Najvažnije je da Dragan Primorac bude među ljudima. Reakcije na kandidaturu su sjajne', rekao je te dodao da će se još dogovoriti oko toga tko će mu voditi kampanju.

'Ima zavidnu karijeru i brojne međunarodne kontakte. Koristit ćemo sve uobičajene alate u kampanji. Od jeseni ćemo organizirati ostalo. Imat će čvrstu potporu HDZ-a. Bio je u nizu naših županijskih organizacija, dobio podršku. Bio je i tu, podrška je snažna', dodao je.

Komentirao je i probleme u Domovinskom pokretu, nakon što je šef DP-a danas iznio niz optužbi na račun drugog čovjeka stranke Marija Radića.

'Naša pozicija je vrlo jasna, ne miješamo se u unutarstranačke procese i izbore bilo koje stranke, uključujući i one koje su u koaliciji s nama. Koliko vidim, a u kontaktima smo s čelnicima DP-a, stabilnost parlamentarne većine ni na koji način nije u pitanju. Kako će se njihovi procesi razviti, to je na članicama i članovima DP-a. Nisam se čuo s gospodinom Radićem, ali nemam problema čuti se ako bi on to htio', dodao je odgovarajući na pitanje o tome da bi mogao pasti na 75 zastupnika u Saboru.

S Ivanom Penavom se, kaže, čuo.

'Jesam, ali nema potrebe da se ovo pretvara u presicu o DP-u, sve sam vam kazao', rekao je premijer.

Osvrnuo se i na brojne požare ovog ljeta.

'Zahvalio bih se našim vatrogascima, pilotima kanadera i svima koji su sudjelovali u sprečavanju razbuktavanja požara. Imali su ogroman broj zadaća kroz posljednjih nekoliko tjedana', kazao je Plenković te još jednom naglasio da će se o smrti trojice Jadrolinijinih pomoraca izjasniti kad bude gotova istraga.

O rebalansu proračuna istaknuo je da neće biti nikakvih problema. 'Sve će funkcionirati normalno, uštede će se naći gdje treba', kazao je.