premijer u osijeku

Plenković o petokraki na Prideu: 'To je bizarno i u suprotnosti s logikom!'

04.06.2024 u 13:52

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za novinare nakon svečane sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije u povodu Dana županije.

Plenković je rekao kako je nelogično imati zastavu Jugoslavije na paradi ponosa, komentiravši pitanje novinara o izjavi Stipe Mlinarića da će DP zabraniti petokraku.

'“Mi štitimo sve manjine, pa i seksualne, nemamo problema s paradama tog tipa. Baš da se vijori takva zastava, da ispod nje šeću zastupnici SDP-a i Možemo. To je bizarno, pomalo i u suprotnosti s logikom. U bivšoj državi ovakve parade ne bi bilo da se čekalo još milijun godina. Sloboda da, korištenje simbola koji se identificiraju s velikosrpskom agresijom na Hrvatsku, to je nespojivo', kazao je Plenković.

Upitan koji je njegov osobni stav o zabrani petokrake,Plenković je poručio da se to pitanje treba ostaviti povjesničarima. 'Kad se jedna manifestacija koja je krenula kao izraz solidarnosti pretvori u vrstu akvizima, koji je sada institucionaliziran, onda je to nešto drugo, to je politički skup koji očito ide korak dalje fasciniran valjda ikonografijom Jugoslavije. Što se tiče HDZ-a, ne dolazi u obzir', rekao je

Komentirao je prozivke ministrice kulture Nine Obuljen-Koržinek od stranke zastupnika DP-a Ivica Kukavice, oko rada Upravnog vijeća JUSP-a Jasenovac.

'Gospodin Pejaković je dao ostavku jer je u provjeravanju činjenica na stranici Jasenovaca bilo grešaka, pa se on očito osjetio odgovornim. Što se tiče našeg odnosa prema Jasenovcu i žrtvama ustaškog režima, on je jasan. Ako smo negdje bili kristalno jasni, bilo smo oko toga. Ali moramo osuditi zločine svih totalitarnih režima', kazao je Plenković.

Plenković je ponovno pobrojao uspjehe svoje Vlade i kazao da to ne bi bilo moguće bez političke stabilnosti, za koju msatra da je postignuta zahvalujući njegovoj Vladi. 'To je ono čemu Vlada služi, mi ne odgovaramo za svaku izjavu saborskog zastupnika, to su političke izjave, niti ih stignemo pratiti, a kamoli preuzeti odgovornosti. Niti ćemo to raditi u budućnosti, niti smo to radili ikad prije. Svatko odgovara za svoju izgovorenu riječ. Mi jako pazimo što govorimo, znamo kako govorimo. Veliku smo podršku treći put dobili na našem radu i rezultatima, ne na populističkom diskursu', rekao je Plenković.

Izjave koje njegovi partneri daju ne brinu ga i ne misli da će zbog istupa DP-ovaca poljuljati stabilnost.

Kazao je da je zadovoljan odazivom građana na novu tranšu terozirskih zapisa. Pitanje o zastupnicku DP-a Stephenu Bartulici i njegovom kreditu nije želio komentirati.

'Ako se dosad nisu naučili da moraju ispuniti karticu kad preuzmu dužnost, tu nikakva topla riječ ne može pomoći. Treba sve deklarirati, popisati i gotovo', zaključio je.

sve osim nogometa

Učitavanje...