povorka ponosa

Zagreb pride 2024. bez izgreda: Pročitan je proglas i proglašena queer osoba godine

01.06.2024 u 19:40

  • +8

Okupljanje sudionika 23. Zagreb Pridea, središnje nacionalne Povorke ponosa LGBTIQ zajednice

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

Bionic
Reading

Pod geslom "Ustale i ostale! – Ustali i ostali!" u subotu je, uz pratnju jakog policijskog osiguranja i bez izgreda, Zagrebom prošla 23. Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji s porukom: "Svima koji bi htjeli da nas nema poručujemo: Neće moći i neće proći!"

Povorka je krenula oko 16 sati s Trga Republike Hrvatske, te je prošla Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana J. Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom, sve do Ribnjaka gdje je održan prosvjedno-svečani skup na kojem se, po procjeni policije, okupilo oko 2000 ljudi.

Okupljeni na Ribnjaku svjedočili su sklapanju životnog partnerstva dviju žena Mirjane i Ivane, čime se željelo obilježiti 10 godina od stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu tijekom kojih je sklopljeno gotovo 500 životnih partnerstava.

U povodu obilježavanja 10. godišnjice donošenja Zakona simbolično je otpjevana hrvatska himna koju je izveo Marko Bošnjak.

Pročitan proglas

U proglasu Povorke ponosa koji je pročitan na na skupu ističe se da u Povorci lezbijke, gejevi, nebinarni, trans i biseksualni ljudi, interspolne osobe i cijela queer zajednica – ustaje protiv napada na njihove slobode, prava, živote, obitelji i tijela.

"I to nam neće biti prvi put. Ustali smo u prvoj Povorci ponosa u potpuno homofobnoj državi, okruženi hordama siledžija. Ustajali smo protiv nepravednih zakona, protiv transfobnih ministara, homofobnih zastupnika, lažljivih novinarki, uličnih nasilnika. Ustale smo i ostale. Ustali smo i ostali. Svaki put, svake godine i tako će biti zauvijek", stoji u proglasu.

LGBTIQ zajednica je, kazali su, najveća, društveno najvidljivija, politički najutjecajnija i kulturno najaktivnija manjina u Hrvatskoj. "Ima nas više od svih nacionalnih manjina zajedno... A nemamo ni novine ni kulturni centar. Ostajemo glasni_e i ujedinjeni_e dok ne budemo imali ono što zaslužujemo: LGBT centar i kvir novine", istaknuli su svoje zahtjeve u proglasu.

Marko Jurčić proglašen queer LGBT osobom desetljeća

Na skupu je Marko Jurčić proglašen queer LGBT osobom desetljeća. Franko Dota iz organizacijskog odbora pojasnio je kako je Jurčić u LGBT pokretu od samih početaka te je bio jedan od najistaknutijih aktivista u prijelomnim godinama kada je to bilo najteže biti. "Svaku sudsku bitko koju je pokrenuo je i dobio, a kao zadnja i najslađa je ona protiv Karoline Vidović Krišto", rekao je Dota.

Dota je također objavio i kako su 'Prideovi životni partneri desetljeća četiri osobe: Zoran Milanović za vrijem čije vlade je donesen Zakon o životnom partnerstvu, Arsen Bauk tadašnji ministar koji se za taj zakon zalagao te Maja Sporiš i Jagoda Botički'. Njima će u srpnju biti uručene i posebne povelje.

Povorku su, među brojnim građanima, došli podržati i neki političari od centra prema lijevo kao i predstavnici gradske vlasti, koja je suorganizator Pridea, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

Skupom su dominirale simbolične dugine boje, istaknute i na odjevnim predmetima - sudionici su ih nosili na torbicama, ukrasima oko vrata, ali ima i onih koji su se ogrnuli duginim zastavama.

Zabavni dio Zagreb Pridea 2024. traje noćas do 24 sata.