SUBVENCIJA

Plin će poskupjeti do 30 posto. Poznato je koliko od toga će pokriti Vlada

30.08.2024 u 19:15

Bionic
Reading

Nakon što je HERA objavila nove cijene plina, procjenjuje se da bi, ovisno o sredini, plin za građane mogao poskupjeti i do 30 posto. Pitanje svih pitanja jest - koliki dio poskupljenja će subvencionirati Vlada?

Kako neslužbeno doznaje RTL, država bi trebala pokriti otprilike polovinu povećanja, odnosno 15 posto od prosječnog poskupljenja.

Vlada je i protekle dvije godine subvencionirala cijenu plina, a u emisiji RTL Danas gostovao je predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić, koji kaže da bi plin trebao poskupjeti od 20 do 30 posto, ovisno u distributivnom području i kolika je distributivna razlika. "U Zagrebu bi to bilo nekakvih 25-26 posto", ističe Pudić.

"Cijena je odraz tržišta jer se referira na tržišnu cijenu koja je u lipnju bila izračuna 37,5 eura po megavatsatu. Realna je, međutim, s takvom bi cijenom svakako došlo do poskupljenja plina kod krajnjih potrošača", kaže Pudić, koji ocjenjuje da bi poskupljenje plina za građane trebalo iznositi do 100 eura na godišnjoj razini po kućanstvu.